Αφόρητη πίεση του Πενταγώνου στην Άγκυρα: Σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις για τους S-400




Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αμυντικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon σε γραπτή δήλωση, χθες Δευτέρα, στην ιστοσελίδα AHVAL.

  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντιτίθεται στην αγορά αυτή από τη Ρωσία, για πολλούς λόγους, με τα ζητήματα της μη συμβατικότητας και της μη διαλειτουργικότητας να βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και οι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχους που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταθμεύουν στην Άγκυρα, θα δημιουργούσε σημαντικό κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35, που αγόρασε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία βρίσκονται σε αμερικανική βάση της Αριζόνας.

  • Σε μια προηγούμενη έκθεση προς το Κογκρέσο στα τέλη Νοεμβρίου, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής και απόκτησης των F-35, άλλα και άλλων οπλικών συστημάτων, όπως το ελικόπτερο CH-47F Chinook της Boeing Co. και το μαχητικό F-16 του Lockheed και τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, ο κ. Pahon δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την αεράμυνα της. Ωστόσο, τόνισε ότι “η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση άμυνας των ΗΠΑ με την Τουρκία”.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται για να βοηθήσουν την Τουρκία να βρει καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση των αμυντικών της αναγκών, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για τις ευρύτερες επιπτώσεις της αγοράς των ρωσικών S-400» (από την Τουρκία).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, υπέγραψε στις 15 Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες που εμποδίζει τη μεταφορά των F-35 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στην Τουρκία.

  • Δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτή η απαγόρευση θα περιλαμβάνει και τα άλλα δύο F-35 που έχουν ήδη παραδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση. Και τα δύο αεριωθούμενα αεροπλάνα παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκπαιδεύονται Τούρκοι πιλότοι.

Ο Pahon δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν ανοιχτό διάλογο για το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον “τόνισε τη σημασία της διατήρησης της συμβατικότητας (των συστημάτων) του ΝΑΤΟ σε όλες τις μεγάλες προμήθειες αμυντικού οπλισμού”.

Δεν αποφασίσαμε ακόμη για την αγορά S-400 από τη Μόσχα, λέει ο καταριανός ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: