Υπό διάλυση η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ: Χρειάζονται πέντε βουλευτές εκλεγμένοι με το ίδιο κόμμα




Ένα βήμα πριν τη διάλυση βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ μετά από την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής μεμία συβιλική δήλωση άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και αυτό εναπόκειται στην αυριανή σύσκεψη των προέδρων της Βουλής αλλά και των αποφάσεων του κ.Καμμένου.

  • «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση» είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες απόψε ο κ.Βούτσης.
  • «Αν υπάρχει έστω και ένας που να λέει ότι εμείς θέλουμε να διαλύονται τα κόμματα έχει λάθος, όμως η αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού θα μας οδηγήσει ή μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλα ενδεχόμενα. Εμείς απευχόμαστε κάτι τέτοιο , αν μπορούσαν αν υπήρχαν θέματα με διιστάμενες απόψεις πάνω στο κανονισμό και ζητήματα στα οποία διαγράφονταν ευρύτατες συναινέσεις για μία ανοχή, θα τις δεχόμασταν» πρόσθεσε.

Στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικώς με το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένοι με το ίδιο κόμμα.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο, οι πέντε βουλευτές δεν μπορεί να προέρχονται από άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αυτό πρακτικά δημιουργεί πρόβλημα συγκρότησης Κ.Ο. από τους ΑΝΕΛ σε περίπτωση παραίτησης ή διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου καθώς εκτός από τον σκόπελο που λέγεται Τέρενς Κουίκ, ο Αριστείδης Φωκάς έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και συνεπώς δεν μπορεί να προσμετράται στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Αυτό με βάση την ερμηνεία του Κανονισμού που έδωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Στις 19:15 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης θα ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς την τύχη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Η τελική απόφαση -καθώς το Επιστημονικό Συμβούλιο απλώς εκφέρει γνώμη- θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συνεκλήθη εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Διαγραφή Παπαχριστόπουλου από ΑΝΕΛ, αν δεν παραδώσει την έδρα του μέχρι αύριο το πρωί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: