Βαρύ τίμημα πλήρωσε ο ελληνικός λαός λόγω της οικονομικής κρίσης γράφουν οι NY Times




Η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε βαρύ τίμημα. Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας, εισοδήματα μειώθηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν. Οι ελπίδες για το μέλλον έσβησαν, γράφει η δημοσιογράφος Niki Kitsantonis στην εφημερίδα New York Times.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece, 10 Years Into Economic Crisis, Counts the Cost to Mental Health.

Σύμφωνα με μελέτες τα συμπτώματα κατάθλιψης και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν ανησυχητικά κατά την διάρκεια της κρίσης, την ώρα που οι πιστωτές επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, υπονομεύοντας εκτός των άλλων την δυνατότητα του τομέα Υγείας να ανταποκριθεί σε μια άλλη κρίση μέσα στην κρίση.

«Η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε σημαντικά στην Ελλάδα, με τα συμπτώματα κατάθλιψης να είναι ευρέως διαδεδομένα, ως αποτέλεσμα της κρίσης», αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο η Dunja Mijatovic, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε συνωστισμό στις ψυχιατρικές μονάδες και αύξηση κατά 40% των αυτοκτονιών την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2015. Για τους εργαζόμενους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, η τάση αυτή δεν φαίνεται να υποχωρεί. Η ΜΚΟ «Κλίμακα» ανέφερε αύξηση 30% των κλήσεων στην τηλεφωνική της γραμμή αυτοκτονιών και ανάλογη αύξηση των επισκέψεων στη μονάδα της.

«Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις τάσεις αυτοκτονίας. Κάποιοι ρωτούν ακόμη και για την ευθανασία», δήλωσε ο διευθυντής της «Κλίμακας» Κυριάκος Κατσαδώρος.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την Ευρώπη, με πέντε ανά 100.000 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό μέσο όρο των 15,4, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2016. Ο ρυθμός αύξησης ωστόσο είναι υψηλός, αφού το 2010 ήταν 3,3 ανά 100.000 ανθρώπους.

Η υψηλότερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε το 2015, έτος απεργιών και κοινωνικής αναταραχής την ώρα που η αριστερή κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά με τους πιστωτές τους όρους ενός τρίτου προγράμματος. Ο δείκτης υποχώρησε το 2016 και το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, για να αυξηθεί εκ νέου τους 10 πρώτους μήνες του 2018.

Οι αυτοκτονίες στις ηλικίες κάτω των 22 ετών υπερδιπλασιάστηκαν. Πολλές αυτοκτονίες δεν καταγράφονται εξαιτίας της απροθυμίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας να τελέσει την ταφή όσων αφαιρούν την ζωή τους, αν και η στάση αυτή βαθμιαία αλλάζει, όπως αναφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το υπουργείο Υγείας συνέστησε τον Νοέμβριο επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη διάγνωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών.

Οι δυσκολίες όμως του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι εμφανείς. Στον Ευαγγελισμό, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους της ψυχιατρικής κλινικής, όπως διαπίστωσε τον Απρίλιο επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που χαρακτήρισε την κατάσταση «απαράδεκτη». Το Δρομοκαΐτειο είναι υπερπλήρες, με τις εισαγωγές να σημειώνουν αύξηση 12,3% το 2017 και με το προσωπικό να πραγματοποιεί συχνές απεργίες για να καταγγείλει τις συνθήκες που επικρατούν.

Στο Δαφνί η αύξηση των εισαγωγών ήταν 9,6% το 2017, σύμφωνα με την διευθύντρια Σπυριδούλα Καλαντζή. Στην έκθεσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει ότι «οι άνεργοι, οι χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες, ή γονείς που στερούνται των μέσων να φροντίσουν τα παιδιά τους», περιλαμβάνονται στις νέες εισαγωγές στις ψυχιατρικές μονάδες, οι περισσότεροι ηλικίας 40 και άνω, χωρίς προηγούμενο ιστορικό ψυχικών ασθενειών.

Τον προηγούμενο χρόνο το υπουργείο Υγείας υλοποίησε πρόγραμμα στα νοσοκομεία της Αθήνας ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια ψυχιατρική μονάδα που θα λειτουργεί διαρκώς, με στόχο να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές στο Δρομοκαΐτειο και στο Δαφνί. Ήδη από το 2018 λειτουργούν τρεις μονάδες και σχεδιάζεται η λειτουργία άλλων 16, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη κ Καλαντζή, η νομοθεσία του 2016 με την οποία παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους αποτέλεσε πολύτιμο δίκτυ ασφαλείας. Όμως η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας συνέπεσε με την μείωση του προσωπικού και της χρηματοδότησης.

Η ετήσια δαπάνη για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά το ήμισυ το 2011 και το 2012, και έκτοτε γίνονται διαρκώς περικοπές. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματος, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι κυριότερες αιτίες της κρίσης του συστήματος ψυχικής υγείας παραμένουν ολοζώντανες.

Ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο χειρουργός που κατηγορείται για χρηματισμό από ασθενή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: