Τρίπτυχο με τις συμφωνίες τις διαφωνίες και τις συναντιλήψεις θα προτείνει ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί




Την εισήγηση για καταρτισμό τριπτύχου που θα περιέχει τις συγκλίσεις, τις συναντιλήψεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό αναμένεται να επαναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον κατοχικό ψευδο-“ηγέτη” Μουσταφά Ακιντζί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν την ανάγκη για προετοιμασία του τριπτύχου, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιμονή της τουρκικής πλευράς για μια θετική ψήφο. Όπως αναφέρθηκε, κάτι τέτοιο δεν περιλαμβανόταν στις αρχικές συγκλίσεις, αλλά είναι κάτι που αιφνιδίως έθεσε ο κ. Ακιντζί στη Γενεύη. Για αυτό τον λόγο πρέπει «να βάλουμε κάτω τις συγκλίσεις, να κάνουμε ένα τρίπτυχο και να καθίσουμε να συζητήσουμε συστηματικά» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτήρισαν παράλληλα άτυπη και όχι κοινωνικής φύσεως τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα για όλα τα θέματα.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από την τουρκική πλευρά να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της για τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, σε ένα κείμενο που θα τελεί υπό την αίρεση συμφωνίας.

  • Όσον αφορά την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Ακιντζί για τη διευθέτηση. Για την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι ενήμερη για τη συνάντηση, καθώς ο Πρόεδρος μίλησε μαζί της.

«Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι έξω από τα Ηνωμένα Έθνη» αλλά η συνάντηση θα γίνει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την κ. Σπέχαρ, επισημάνθηκε. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνάντηση να διεξαχθεί στην οικία της κ. Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

07/02/2019 14:11
ΚΥΠΕ, Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία

Μακάρι ο Αναστασιάδης να έρθει με «γεμάτα χέρια» στη συνάντηση, λέει εκπρόσωπος του Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: