Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην εορτή του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ - Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ

Το Προεδρικό της Λευκωσίας επιτίθεται στο ΑΚΕΛ: Καταθέσαμε θέσεις υπό αίρεση…

“Νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και ο Εκπρόσωπός του γνωρίζουν και μπορούν να διακρίνουν τι σημαίνει το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά κατέθεσε θέσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συνολικής συμφωνίας, η οποία δυστυχώς δεν επετεύχθη εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει και την Κύπρο υπό κηδεμόνευση εγγυήσεων-επεμβάσεων και κατοχικό στρατό μετά τη λύση”.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Συνεχίζει:

Η ακριβής διατύπωση της δήλωσης είναι : «Όχι δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις ο Πρόεδρος και θα πρέπει να ακριβολογούμε. Οι προτάσεις κατατέθηκαν υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας και πάντα είναι έτσι. Αν υπάρχει μια τελική συμφωνία ισχύουν οι προτάσεις, αν όχι δεν ισχύουν».

Δηλαδή ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις θέσεις που κατέθεσε διότι αυτές δεν ισχύουν από τη στιγμή που δεν προέκυψε συμφωνία. Αυτό σε αντίθεση με τη δήλωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι αποσύρεται ο χάρτης για την πρόταση εδαφικής αναπροσαρμογής, ο οποίος ήταν συνομολογημένη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε διάσκεψη των Η.Ε.

Λόγος γίνεται για εκείνες τις θέσεις τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τότε είχε χαιρετίσει ως θετικό βήμα, εκφράζοντας την ευχή να πράξει κάτι ανάλογο και η άλλη πλευρά.

Δυστυχώς το ΑΚΕΛ ενώ από τη μια διατείνεται ότι δεν νοείται λύση χωρίς την κατάργηση των εγγυήσεων-επεμβάσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, από την άλλη αποφεύγει να σχολιάσει κάν το γεγονός ότι στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά ουδέποτε τοποθετήθηκαν σχετικά με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο σύστημα ασφάλειας στη θέση των εγγυήσεων, που θα καθιστούσε την Κύπρο κανονικό κράτος.

Σήμερα, που εθνικός στόχος είναι να επιτύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού, δηλαδή στη βάση και των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο Γ.Γ., το ΑΚΕΛ δείχνει να προτιμά αντί να επικεντρωθεί σε αυτό το στόχο, να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέσυρε τις προτάσεις του Κραν Μοντανά, λέει ο Προδρόμου

Be the first to comment on "Το Προεδρικό της Λευκωσίας επιτίθεται στο ΑΚΕΛ: Καταθέσαμε θέσεις υπό αίρεση…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*