Το Πεντάγωνο δεν έλαβε απόφαση για το τείχος του Τραμπ: Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση




Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε το Σάββατο ότι δεν λάβει ακόμη “καμία απόφαση” για τη χρηματοδότηση του τείχους που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χτίσει στα νότια σύνορα με το Μεξικό, αντλώντας πόρους από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.

“Σκοπίμως, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση”, τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στις ΗΠΑ από το Μόναχο όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Με την ενεργοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο Τραμπ πλέον έχει πρόσβαση σε ομοσπονδιακά κονδύλια για να οικοδομήσει το τείχος συνόρων που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Το Πεντάγωνο είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα έχει πρόσβαση σε 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια από δύο πηγές του υπουργείου Άμυνας: 3,6 δισεκ. δολάρια από ένα ταμείο που προορίζεται για στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα και 2,5 δισεκ. δολάρια από ένα ταμείο για δραστηριότητες καταπόλεμης της διακίνησης ναρκωτικών.

Ωστόσο το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του την Παρασκευή επισήμανε ότι το Σύνταγμα δίνει στον υπουργό Άμυνας τον τελικό έλεγχο των κονδυλίων που χρηματοδοτούν στρατιωτικά κατασκευαστικά έργα σε περίπτωση κήρυξης εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επίσης του επιτρέπει να “καθορίσει κατά πόσον τα συνοριακά φράγματα απαιτούν τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων και την ανακατανομή κονδυλίων για στρατιωτικά έργα για το χτίσιμο φραγμών στα σύνορα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Δεν υπάρχει καμία απόφαση από την μεριά μου. Αυτό θα το κάνω αύριο”, είπε ο Σάναχαν στους δημοσιογράφους.

“Είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα τραβήξει πολύ την προσοχή και χρήματα μπορεί να αναδιανεμηθούν και μπορείτε να φανταστείτε την ανησυχία που υπάρχει”, πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, το Πεντάγωνο έχει προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και έχει εντοπίσει αρκετές πιθανές πηγές χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του.

“Θα επιστρέψω και θα εξετάσω αυτή την ανάλυση τώρα που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε”, ανέφερε ο υπουργός.

Απέφυγε να διευκρινίσει το ύψος των χρημάτων που το Πεντάγωνο θα μπορούσε πιθανώς να αποδεσμεύσει και τα σχέδια που μπορεί να ακυρωθούν.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματικό που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, “σε ό,τι αφορά τα 3,6 δισεκ. δολάρια, είναι πιθανό να δαπανηθούν”. “Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλυση”, πρόσθεσε.

Η πηγή δήλωσε ότι η τελική απόφαση του Σάναχαν μπορεί να μην ανακοινωθεί για αρκετές ημέρες επειδή θέλει να συμβουλευτεί το προσωπικό και τους αξιωματούχους των διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Τα κονδύλια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών δημιουργούν λιγότερα προβλήματα για το Πεντάγωνο, διότι αποτελούν ετήσια κονδύλια, τα οποία πρέπει να δαπανηθούν πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για την ελευθερία κινήσεων που του δίνει το Σύνταγμα, ο υπηρεσιακός υπουργός απάντησε: “Νομίζω ότι έχω μεγάλη ελευθερία κινήσεων (…), δεν είμαι υποχρεωμένος σε τίποτα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Επί στρατιωτικού αεροσκάφους, United States

Αποσύρθηκε η Χέδερ Νάουερτ: Υποψήφια του Τραμπ για νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: