Το Κυπριακό δεν ήταν η αιτία αλλά το αποτέλεσμα του προβλήματος ψεύδεται ο Τούρκος πρέσβης




Σε αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία προέβη ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, μιλώντας σήμερα στο κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος.

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκίν έκανε λόγο για «αρκετά ζητήματα στο Αιγαίο», για αυτό είναι σημαντικό να κρατούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου. «Η συνέχιση του διμερούς διαλόγου είναι πάντα κάτι που θέλουμε», τόνισε.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε και στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του την έκδοσή τους στην Τουρκία.

  • «Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση αυτών των πραξικοπηματιών, γιατί πρέπει να να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη», ανέφερε.

Εκτίμησε ως θετικές τις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Όπως είπε: «Η Τουρκία με 80 εκατομμύρια πληθυσμό είναι ανάμεσα στις πρώτες 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει στόχους. Επομένως, είναι σημαντικό να κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο και να διευθετούν ζητήματα».

  • Ο Τούρκος πρέσβης επεσήμανε τη σημασία της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία λέγοντας ότι αυτές οι επισκέψεις έδωσαν τη δυνατότητα να εκτιμηθούν τα ανοίγματα της Τουρκίας την τελευταία περίοδο προς τους πολίτες ελληνικής καταγωγής στην Κωνσταντινούπολη.

«Εμείς κάνουμε βήματα για την ευημερία και το καλό των δικών μας ανθρώπων χωρίς να περιμένουμε ανταπόκριση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες δεν πρέπει να είναι στοιχείο διαλυτικό αλλά γεφυροποιό».

Η εισβολή δεν είναι η αιτία του Κυπριακού

Το Κυπριακό ήταν από τα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Μπουράκ Οζούγκεργκίν, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι η εισβολή στην Κύπρο το ’74 δεν είναι η αιτία του Κυπριακού, αλλά το αποτέλεσμα του προβλήματος.

  • «Το Κυπριακό δεν εμφανίστηκε το 1974 αλλά το 1963 και ακόμη νωρίτερα. Τότε δεν υπήρχε τουρκικός στρατός στο νησί. Η Ειρηνική Επιχείρηση δεν είναι η αιτία του Κυπριακού, είναι το αποτέλεσμά του. Επιπλέον εάν η ε/κ πλευρά είχε εγκρίνει το 2004 το σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή ο στρατός στο νησί θα ήταν μικρότερος σε αριθμό και από το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια διαδικασία μόνο εάν όλα τα ζητήματα συζητηθούν την ίδια ώρα μαζί.

  • «Πρώτα ας θέσουμε όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και τότε να εξεταστεί εάν υπάρχει ομοφωνία για το ποιος είναι ο στόχος καταρχάς», είπε, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ε/κ πλευρά θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και τις πηγές ενέργειας.
  • «Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ποιο είναι το πρόβλημα. Διαφορετικά παρά το ότι έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις, ηγέτες, Γ.Γ. του ΟΗΕ και σχέδια λύσης δεν θα καταλάβουμε ποτέ γιατί ακόμη το αποτέλεσμα είναι μηδέν».

Καμία επένδυση στην Αν. Μεσόγειο δεν θα «δουλέψει» χωρίς την Τουρκία

Σχετικά με την μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, ο Μπουράκ Οζούγκεργκίν είπε ότι «μια εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία δεν υπάρχει μέσα και η Τουρκία δεν θα είναι μια σωστή εξίσωση, δεν θα δουλέψει. Υπάρχουν κάποιες οικονομικές και πολιτικές παράμετροι. Πιστεύω ότι δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικότητες στην περιοχή».

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκίν είπε ότι Ερντογάν και Τσίπρας έχουν κοινή άποψη στο θέμα της συνεργασίας στην ενέργεια. «Στην πραγματικότητα υπάρχει συνεργασία από τώρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στον τομέα της ενέργεια, με τους αγωγούς TANAP και ΤΑΡ», δήλωσε.

 

Πηγή: Έθνος, Open TV

 

Κόντρα κορυφής Ουάσιγκτον και Άγκυρας: Νέο πάγωμα για τα F-35, και απειλή για κυρώσεις 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: