Στην ίδια θέση η Ελλάδα! Το Freedom House υποβάθμισε ΗΠΑ για υποχώρηση της Δημοκρατίας




Οι δημοκρατικές ελευθερίες δέχονται επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των ενεργειών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας να επιταχύνουν την υποχώρηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση «Ελευθερία στον Κόσμο», που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Freedom House.

Σχετικό κείμενο δημοσίευσε η δημοσιογράφος Carol Morello στην εφημερίδα Washington Post. Τίτλος του κειμένου: Freedom House downgrades U.S. on its freedom index, rebukes Trump.

Στον πρόλογο της έκθεσης ο Πρόεδρος της Freedom House, Michael Abramowitz, κατηγόρησε τον κ. Τραμπ ότι υπονομεύει τους πυλώνες της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων του διαχωρισμού των εξουσιών, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας των εκλογών, της αμεροληψίας του δικαστικού σώματος και της νομιμότητας των εκλογών.

Στη φετινή έκθεσή οι ΗΠΑ υστερούν έναντι 51 χωρών, σε σύνολο 87, που χαρακτηρίζονται ως ελεύθερες. Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, υπολείπονταν έναντι μόλις 30 χωρών. Σήμερα, οι ΗΠΑ έπονται άλλων ισχυρών δημοκρατιών, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το Μπελίζ, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Λετονία και τη Μογγολία.

  • Για το ίδιο θέμα, ο δημοσιογράφος Adam Forrest γράφει στην εφημερίδα Independent (τίτλος: (Democracy undergoing ‘alarming’ decline around the world, study finds):

Η δημοκρατία παρουσιάζει ανησυχητική εξασθένιση ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Freedom House. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της, το 2018 ήταν το 13ο συνεχές έτος κατά το οποίο καταγράφηκε επιδείνωση των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

Σε 68 χώρες σημειώθηκε εξασθένιση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών κατά τους τελευταίους 12 μήνες ενώ 50 χώρες σημείωσαν πρόοδο σε αυτούς τους τομείς.

Πολλές αυταρχικές δυνάμεις απαγορεύουν αντιπολιτευτικές ομάδες ή φυλακίζουν τους ηγέτες τους ενώ περιορίζουν περαιτέρω τα ανεξάρτητα εναπομείναντα μέσα ενημέρωσης. Οι αναλυτές εντοπίζουν μια ανησυχητική κρίση εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις αντιτίθενται σε δημοκρατικές αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών, η ελευθερία του Τύπου και η νομική προστασία των μεταναστών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, 24 χώρες ανά τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας- έχουν στοχοποιήσει πολιτικούς αποστάτες στο εξωτερικών με πρακτικές όπως αιτήματα για έκδοση, απαγωγές και δολοφονίες. Η εθνική κάθαρση αποτελεί έτερη τάση που σημειώνει άνοδο με αύξηση των καθεστώτων που προβαίνουν σε συγκεντρωμένες προσπάθειες μετατροπής της εθνικής σύνθεσης της περιοχής τους ενώ στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης έχουν συμβάλλει νέα εργαλεία στην διαδικτυακή κριτική και επιτήρηση.

Η παρούσα κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά, όπως σημειώνεται στην έρευνα, καθώς η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει αρχίσει να υποχωρεί πάνω από μια δεκαετία. Από το 2016, 116 χώρες βιώνουν ύφεση των δημοκρατικών τους ελευθεριών, ενώ μόνο 63 έχουν καταγράψει ενίσχυση αυτών.

Αν το ισοζύγιο συνεχίζει να κλίνει προς τη δικτατορική τάση, οι ελεύθερες κοινωνίες που παραμένουν θα βρεθούν απομονωμένες σε έναν πιο επικίνδυνο και χαοτικό κόσμο, τονίζεται στην εν λόγω έρευνα.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ φοβούνται ότι η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά από την Αμερική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: