Το ελληνικό “δώρο” στον Ακαρ: Τι θα περιέχει ο φάκελος που θα του δώσει ο Αποστολάκης;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μια ακόμη «ειλικρινής» συνάντηση, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναμένεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να θέτει τα θέματα που απασχολούν την χώρα μας, σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας υπουργός θ’ ακούσει τις Τουρκικές θέσεις, τις οποίες ωστόσο τις ξέρει πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον ο Χουλουσί Ακάρ θεωρείται βέβαιο πως θα επαναλάβει τα λόγια του Τούρκου προέδρου για το θέμα των 8 στρατιωτικών.

  • Το αν θ’ αλλάξει κάτι ή όχι στις σχέσεις των δυο κρατών, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ιδίως αυτή την περίοδο που η Τουρκία έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα και ταυτόχρονα αισθάνεται την απομόνωση της από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και το Συριακό θέμα που γυρίζει σ’ αυτή ως μπούμερανγκ.

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι κοντά στον Ευάγγελο Αποστολάκη, εκείνο που διαμηνύει ο Έλληνας υπουργός προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι ότι «ορισμένα πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στη θέση τους και να συζητήσουμε σε μια ειλικρινή βάση ώστε να αποφύγουμε εντάσεις».

  • Το Ελληνικό δώρο προς τον Χουλουσί Ακάρ θα είναι ο φάκελος με την παραβατική συμπεριφορά των υφισταμένων του στο Αιγαίο, στον αέρα ή την θάλασσα. Το Τουρκικό «μπαχτσίσι» θα φανεί ποιο θα είναι και αν θα περιέχει τις γνωστές και μη εξαιρετέες αιτιάσεις της Άγκυρας για το Αρχιπέλαγος, τα νησιά, τις γκρίζες ζώνες, αλλά και την Αν. Μεσόγειο..

H Κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές κινήσεις

Πάντως καλά ενημερωμένες πηγές που διαβάζουν προσεκτικά, δεύτερη και τρίτη φορά τις Τουρκικές κινήσεις, σημειώνουν πως η Άγκυρα θα συζητήσει μεν, αλλά θα προχωρήσει δε τα σχέδιά εναντίον της Κυπριακής ΑΟΖ. Και εκεί, η κατοχική δύναμη δεν επιθυμεί να εμπλέκεται η Ελλάδα στα πόδια της.

  • Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο έχει χαράξει ρότα προς τα Τουρκικά ναυπηγεία και στη συνέχεια- αν θυμηθούμε τις δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων- θα στρέψει το πηδάλιο του νότια της Κύπρου, κοντά στα οικόπεδα κυρίως τα μη δημοπρατημένα. Επιπλέον, οι προθέσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, παρά το γεγονός πως ύστερα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, δεν είναι οι ίδιες με πριν, ωστόσο δεν έπαψαν να κάνουν …εμφανίσεις.

Αν σκεφτεί κανείς πως επίκειται η συνάντηση των δυο υπουργών άμυνας και στη συνέχεια ακολουθούν ταξίδια στην Άγκυρα τόσο του Ευάγγελου Αποστολάκη και πιθανό του Γιώργου Κατρούγκαλου, αυτή θα είναι η πολιτική που θ’ ακολουθήσει η Τουρκία κι αν ναι η Ελληνική πλευρά τι πρόκειται να πράξει;

Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είτε στις Βρυξέλλες, είτε στην Άγκυρα μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης έχει αποδεχτεί την επίσημη πρόσκληση του ομόλογού του, θα είναι η αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε πολλούς τομείς.

  • Η Ελληνική πλευρά εξηγεί ότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις οι Τούρκοι Αξιωματούχοι δείχνουν να κατανοούν, αν όχι απόλυτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα λέγονται στο τραπέζι και κυρίως το θέμα ενός ατυχήματος που πάντα υπάρχει, είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα. Όμως μετά το πέρας των συνομιλιών, οι πράξεις και μόνο πολλές φορές αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τομέας σύγκλισης των απόψεων κι αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα με ευθύνη της Τουρκικής πλευράς.

Σημειολογικά και μόνο αναφέρουμε πως κατά τη χθεσινή ημέρα, που ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα πραγματοποίησε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, στο FIR Αθηνών, φυσικά και υπήρχαν τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4 Phantom, αλλά και CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτό μεταφράζεται ως αβρότητα στο πλαίσιο των νέων συνομιλιών των ΜΟΕ;

Μειώθηκαν οι παραβιάσεις των Τούρκων: Ο Αποστολάκης θέτει το θέμα στον Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: