Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας σε νέα εποχή




 

Του Θανάση Τσίγγανα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις σκαλωσιές για το προστατευτικό κέλυφος (στέγαστρο) που θα υψωθεί γύρω και πάνω από τον ελληνορθόδοξο ναό του Λιβόρνο στήνουν ειδικά συνεργεία που έχει μισθώσει το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, έχοντας αναλάβει όλη την προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού κοιμητηρίου στην Ιταλική πόλη.

Η επιχείρηση διάσωσης του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ελληνικό νεκροταφείο ξεκίνησε μέσα στο χειμώνα καθώς κρίθηκε «επείγουσα και αναγκαία».Πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Ο ναός και το κοιμητήριο με τους οικογενειακούς τάφους σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η στέγη του ναού έχει ήδη υποχωρήσει. Η διάσωσή τους αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Εποπτική Επιτροπή και τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας που συγκροτήθηκαν μετά την ψήφιση του νέου νόμου από την Ελληνική Βουλή, το περασμένο καλοκαίρι.

«Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας έχει εισέλθει σε νέα περίοδο αναγέννησης με στόχο να καταστεί σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στην καρδιά της Ευρώπης, συνδεδεμένο με μεγάλα πανεπιστήμια, ένας δυναμικός βραχίονας της πολιτιστικής διπλωματίας. Η κατασκευή του στεγάστρου στον ελληνορθόδοξο ναό του Λιβόρνο η διατήρηση του οποίου ανήκει στη δικαιοδοσία του Ινστιτούτου Βενετίας, είναι το πρώτο και το πιο επείγον μιας σειράς έργων που δρομολογήθηκαν για την διάσωση-ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των Ελλήνων της Βενετίας» επισήμανε μιλώντας στο “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητής της Θεολογικής Σχολή του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής. Η κληρονομιά του Λιβόρνο αποτελεί μέρος των θησαυρών του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας που ιδρύθηκε το 1951.Ο μεγαλύτερος πλούτος του Ινστιτούτου προέρχεται από δωρεά της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας, βάσει της μορφωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας που υπεγράφη το 1948. Η ελληνική κοινότητα Βενετίας μετράει σήμερα 520 χρόνια παρουσίας στην πόλη των Δόγηδων. Το Ινστιτούτο είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό. Εδρεύει δύο βήματα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο κανάλι των Ελλήνων (Rio Dei Greci). «Έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κυβέρνηση να αναδείξουμε αυτόν τον θησαυρό χειρογράφων, εικόνων, βιβλίων και κειμηλίων που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βενετία.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: