Το ΔΝΤ ανησυχεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα: Χρειάζονται βήματα, είπε




Συντονισμένα βημάτα για την ταχύτερη, όπως είπε, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα από το 2014 και ότι βρισκόμαστε πλέον στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Απαντώντας σε ερώτηση του OPEN TV και της ιστοσελίδας μας, για το εάν το Ταμείο θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα υποστήριξη από το ελληνικό κράτος, αλλά και εάν αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, ο κ. Ράις απάντησε:

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Τόνισε συγκεκριμένα:

“Η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Επίσης διάβασε μέρος της δήλωσης του ΔΝΤ μετά το τέλος της αποστολής του τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τη δήλωση το Ταμείο πιστεύει ότι θα χρειαστούν άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθηθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

“Bρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής εποπτείας (Post-Program Monitoring), δεν υπάρχει σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα από το 2014. Επισκεπτόμαστε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επικεφαλής του κλιμακίου τον Πίτερ Ντολμάν.Στις αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα συζητήσει τα ευρήματα της επίσκεψης αυτής και κατόπιν θα εκδώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα (staff report). Επομένως δεν έχω κάτι να προσθέσω στην ανακοίνωση που έχει εκδοθεί”.

Η ερώτηση ετέθη στη βάση των πρόσφατων δηλώσεων Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για την πιθανότητα να χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε στην αποστολή του ΔΝΤ, που έγινε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδας και είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μάρτιου τη σχετική έκθεση του.

Ποιότητα ζωής παρόμοια με χώρες του ΟΟΣΑ με καλύτερες υποδομές, διαθέτουν οι Έλληνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: