Την πρέσβη του Ισραήλ κάλεσε το ΥΠΕΞ της Πολωνίας: Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Νετανιάχου




Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε την πρεσβευτή του Ισραήλ στην Βαρσοβία μετά την δημοσίευση από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δηλώσεων που αποδίδονται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Πολωνοί στο Ολοκαύτωμα.

  • Οι δηλώσεις του Νετανιάχου, οι οποίες διαψεύσθηκαν από την πρεσβεία του Ισραήλ, προκάλεσαν ένταση στην Πολωνία και παραλίγο να τορπιλίσει την σύνοδο κορυφής της Ομάδας του Βίζεγκραντ την επόμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ.

«Ημουν παρούσα στην συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Δεν είπε ότι το πολωνικό έθνος συνεργάσθηκε με τους ναζί, αλλά μόνο ότι κανείς δεν διώχθηκε, σε μία αναφορά σε εκείνους τους Πολωνούς που συνεργάσθηκαν» με τους γερμανούς κατακτητές, γράφει η Αννα Αζάρι, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πολωνία σε ανακοίνωσή της που εξεδόθη την νύκτα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης –ανάμεσά τους οι Jerusalem Post, Haaretz και The Times of Israel– που συμμετείχαν στην συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Μέση Ανατολή στην Βαρσοβία, ο ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε «για την συνεργασία των Πολωνών με τους ναζί στο Ολοκαύτωμα».

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου δεν δημοσιεύθηκε.

  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε την επίμαχη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πολωνικό νόμο που προκάλεσε αποτροπιασμό πέρυσι σε Ισραήλ και ΗΠΑ και προέβλεπε ποινές φυλάκισης για όσους κάνουν λόγο για ευθύνη ή συνευθύνη του πολωνικού έθνους ή του πολωνικού κράτους για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Τρίτο Ράιχ.

Εκτοτε, τροπολογία κατήργησε τις ποινές από το αρχικό κείμενο του νόμου.

  • Η Βαρσοβία αντέδρασε αρχικά στα δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν στις δηλώσεις Νετανιάχου εξετάζοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς της συνόδου κορυφής της Ομάδας του Βίζεγκραντ από την Ιερουσαλήμ και ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πρότεινε την διεξαγωγή της στην Βαρσοβία. Ωστόσο, πολωνός εκπρόσωπος διευκρίνισε αργότερα ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ όπως είναι προγραμματισμένο.

Στενός συνεργάτης του προέδρου Ντούντα δήλωσε αργότερα ότι υπάρχει ικανοποίηση για τις ισραηλινές εξηγήσεις που δόθηκαν «για κάτι που θεωρείται κακόβουλη παραποίηση εκ μέρους του Τύπου»…

Από την πλευρά της, η ισραηλινή πρεσβευτής, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δηλώνει ότι ο Νετανιάχου «περιμένει με ανυπομονησία την συνάντησή του με τον πρωθυπουργός (Ματέους) Μοραβιέτσκι, την επόμενη εβδομάδα».

Τρίτο ύποπτο για τη δολοφονία Σκριπάλ, έναν αξιωματικό της GRU, κατονομάζει η Βρετανία

15/02/2019 14:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: