Tην ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο Αποστολάκης, στα Χανιά




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου, όπου και κατέθεσε στέφανο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων. Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε την “ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών”.

Τα βασικά σημεία του χαιρετισμού έχουν ως εξής:

· Ανέδειξε την ιστορική σημασία της Κρητικής Επανάστασης του 1897, τονίζοντας την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των ηρωικών Κρητών που υπερασπίστηκαν το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδας μας.

· Υπογράμμισε την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών, επισημαίνοντας παράλληλα την απαίτηση προβολής του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ακολούθως, παρατίθεται ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που παρευρίσκομαι σε αυτή τη ζεστή εκδήλωση, εδώ στην ιδιαίτερή μου πατρίδα.

Μια εκδήλωση που τιμά την ελληνική ιστορία, τους αγώνες του έθνους και την κρητική παράδοση.

Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε εσάς, με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ πολύ την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και τη Δημοτική Ενότητα και τους Πολιτιστικούς Φορείς Ακρωτηρίου, για την πρόσκληση.

Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης σε όλους αυτούς που έκαναν πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και την εθνική ολοκλήρωση.

Η ιστορία μας βεβαιώνει ότι οι Έλληνες για να πάνε μπροστά, πρέπει να κοιτάξουν την ιστορία. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα.

Η Κρητική επανάσταση του 1897 είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας, που έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου και επιβεβαιώνει τον ηρωισμό και την αυθεντικότητα της κρητικής ψυχής.

Εδώ στο Ακρωτήρι, οι Έλληνες, οι Κρητικοί, για ακόμη μία φορά, με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ύψωσαν το ανάστημά τους και διεκδίκησαν το ύψιστο ιδανικό, την ελευθερία, προκαλώντας το θαυμασμό και τον σεβασμό των αντιπάλων.

Οι πεσόντες κατά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου που τιμούμε σήμερα, έδωσαν την ζωή τους, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μένοντας πιστοί στο υπέρτατο καθήκον να υπερασπιστούν την αξία της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Ο ηρωισμός του Σπύρου Καγιαλεδάκη, ο οποίος αντικατέστησε με το ίδιο του το κορμί, τον κατεστραμμένο από τις οβίδες ιστό της σημαίας του Στρατοπέδου των επαναστατών, αποτελεί άλλο ένα ξεχωριστό παράδειγμα θάρρους και αντίστασης.

Οι πράξεις αυτές των αγωνιστών, μας ωθούν να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όσους αυτοβούλως αγωνίστηκαν και διέθεσαν στην υπηρεσία της πατρίδας την ίδια τους τη ζωή.

Είμαστε υπερήφανοι για τους ηρωικούς Κρήτες αγωνιστές, που έγιναν σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας, αλλά και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον το επιτάσσει.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Ένοπλες Δυνάμεις καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες αξίες. Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας. Και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.

Στο σημείο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής, με αυτοθυσία, όπως οι ηρωικοί Κρήτες αγωνιστές.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία και τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Έχουμε αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως «αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ευθύνη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη ειδικά αυτές τις ώρες που η πατρίδα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ιστορικής σημασίας για ένα μέλλον με περισσότερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί.

Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και τη συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα, στην ανάπτυξη και στην ευημερία, στην Οικονομία, στον Πολιτισμό, στις Επιστήμες, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Κυρίες και κύριοι,

Με τη σημερινή σεμνή τελετή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους όσους πρόσθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα στην ελληνική ιστορία. Η υποχρέωση μας όμως δεν περιορίζεται στη διατήρηση της μνήμης τους. Εθνική και ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να προσπαθήσουμε με συναίνεση να αγωνιστούμε για την ειρήνη, και την ασφάλεια της Χώρας, αλλά και για μια πατρίδα με αντάξιο μέλλον, ώστε η θυσία τους να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Και αυτό κάνουμε.

Η προσφορά και ο αγώνας τους, αποτελούν πολύτιμο φάρο και χρήσιμο οδηγό για το παρόν και το μέλλον.

Σας ευχαριστώ»

10/02/2019 16:00
ΥΠΕΘΑ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: