Τέσσερις νεκροί στο Πορτ-ο-Πρενς στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ




Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και τέσσερις ημέρες το Πορτ-ο-Πρενς αλλά και άλλες πόλεις της Αϊτής με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Από την πλευρά της η διεθνής κοινότητα κάλεσε χθες Κυριακή τους πολιτικούς αξιωματούχους της Αϊτής να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

  • Η Ομάδα Πυρήνα (που αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών καθώς και της πρεσβείας της Γερμανίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ισπανίας) κατήγγειλε επίσης «την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις απαράδεκτες βίαιες ενέργειες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων».

Χθες πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στο Πορτ-ο-Πρενς.

«Είναι τέσσερις ημέρες που ο λαός είναι στους δρόμους και ο πρόεδρος δεν λέει τίποτα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι ικανός», σχολίασε ο Λουί-Πολ Βλανέλ, ένας από τους διαδηλωτές.

Στη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης πυρπολήθηκαν πολλά οχήματα και καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ δεν υπήρχαν εμφανείς δυνάμεις διατήρησης της τάξης.

  • Την Πέμπτη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν έπειτα από έκκληση των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Το Σάββατο, στο περιθώριο μιας άλλης κινητοποίησης στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, ένας 14χρονος έφηβος σκοτώθηκε και ένας ακόμη άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρα.

Ένδειξη της μεγάλης κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Αϊτή είναι το γεγονός ότι οι δήμαρχοι πολλών πόλεων αποφάσισαν να ακυρώσουν τις προκαρναβαλικές εκδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου.

Αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια και έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 15% εδώ και δύο χρόνια, η οργή των πολιτών ενισχύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα μιας έκθεσης η οποία εμπλέκει περίπου 15 πρώην υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους στην κακοδιαχείριση και πιθανόν στην κατάχρηση χρημάτων που δανείζει από το 2008 η Βενεζουέλα στην Αϊτή για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη.

Μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια από το στρατό, καταγγέλλει ο Χουάν Γκουαϊδό

11/02/2019 11:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: