Τελειώνουν τον Μιούλερ για να σωθεί ο Τραμπ; Οι ημέρες του είναι μετρημένες, λένε στις ΗΠΑ




Ο Ματ Σλαπ συντηρητικός ακτιβιστής και σχολιαστής υποστήριξε ότι τώρα που ο Ουίλιαμ Μπαρ αναλαμβάνει κι επίσημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ημέρες του Ρόμπερτ Μιούλερ είναι μετρημένες.

Πρόκειται για μία εριστική δήλωση από έναν σχολιαστή του οποίου η σύζυγος εργάζεται στον Λευκό Οίκο, ενώ η δήλωσή αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Μπαρ στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία, σχολιάζει το “Politico.”

“Αύριο [σήμερα] θα είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει έναν πλήρως λειτουργικό υπουργό Δικαιοσύνης,” έγραψε ο Σλαπ στο Twitter. “Ας γίνει πλήρως κατανοητό. Ο Μάλερ θα φύγει σύντομα,” πρόσθεσε.

Ο Σλαπ είναι πρόεδρος της συντηρητικής ένωσης (American Conservative Union) η οποία διοργανώνει την ετήσια διάσκεψη (Conservative Political Action Conference -CPAC). Ο ίδιος είναι πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ.

Η σύζυγός του, Μερσέντες Σλαπ εργάζεται στον Λευκό Οίκο ως στρατηγική σύμβουλος επικοινωνίας.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Το ζεύγος Σλαπ βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Απρίλιο του 2018, ενώ αποχώρησαν από το ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου καθώς βρήκαν ως κακόγουστο το πρόγραμμα που έκανε η κωμικός Μισέλ Γουλφ.

Μετά από την αποχώρησή τους από το δείπνο αυτό, αναφέρθηκε ότι πήγαν μαζί με δημοσιογράφους, αλλά κι άλλους, σε ένα από τα ειδικά πάρτι που είχαν διοργανωθεί συνοδεύοντας το δείπνο των ανταποκριτών.

Ο διορισμός του Μπαρ επικυρώθηκε χθες κι ο ίδιος ορκίστηκε χθες.

Στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης τον προηγούμενο μήνα, οι Δημοκρατικοί του άσκησαν πίεση για το πως θα μεταχειριστεί τον Μιούλερ.

Ο Μπαρ υποστήριξε ότι είναι “καλός φίλος” με τον Μιούλερ.

Ωστόσο, η τοποθέτησή του αυτή, ήρθε σε αντίθεση με το υπόμνημα που είχε γράψει ο ίδιος στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν το 2018. Στο υπόμνημα αυτό, ο Μπαρ είχε χαρακτηρίσει την έρευνα του Μιούλερ, αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ως μία “θανάσιμη παρανόηση.”

Δεχόμενος πίεση, κατά τις τελευταίες ερωτήσεις, ο Μπαρ δήλωσε ότι θα επιτρέψει στον Μιούλερ “να ολοκληρώσει το έργο του” λέγοντας επίσης, ότι θα είναι όσο διάφανος είναι πιθανό να είναι για την έρευνα αυτή κι αναφορικά, με την αμερικανική κοινή γνώμη.

Η θέση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης είναι σημαντική για την έρευνα του Μάλερ, καθώς ο Μπαρ θα επιβλέπει το πλαίσιο της διεξαγωγής της από τον Μιούλερ.

Ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε εξαιρέσει τον εαυτό του από την διεξαγωγή της έρευνας, ενώ την σχετική εποπτεία είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.

Ο μέχρι χθες, υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ ανέλαβε την εποπτεία της έρευνας του Μιούλερ όταν αντικατέστησε τον Σέσιονς στην ηγεσία του υπουργείου.

Ο Σέσιονς είχε απολυθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Νοέμβριο κι αμέσως μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Ο Μπαρ είχε δηλώσει στους γερουσιαστές κατά τις ερωτήσεις που του έκαναν στην διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσής του, ότι ο πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει για την φιλία που διατηρεί εδώ και 30 χρόνια με τον Μιούλερ. Ο Τραμπ φέρεται να μην είχε κάποιο πρόβλημα με την φιλία αυτή, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προτίμησή του στο πρόσωπο του Μπαρ.

Από την άλλη μεριά, η φιλία αυτή λειτουργεί καθησυχαστικά για τις ανησυχίες των Δημοκρατικών αναφορικά με τον τρόπο συμπεριφοράς του Μπαρ απέναντι στον Μιούλερ, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει τον στενό κύκλο αλληλεπίδρασης μεταξύ του νομικού και του δικαστικού κόσμου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαρ κι ο Μιούλερ συναντήθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου.

Ωστόσο, η φιλία τους είναι ακόμη βαθύτερη, καθώς οι σύζυγοί τους είναι στενές φίλες που μελετούν μαζί την βίβλο, ενώ ο Μιούλερ ήταν καλεσμένος στους γάμους για τις δύο κόρες του Μπαρ.

“Ο ένας έχει μεγάλο σεβασμό για τον άλλον,” δήλωσε ο Πολ ΜακΝάλτι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν υπεύθυνος πολιτικής και επικοινωνίας του υπουργείου, όταν ο Μπαρ ήταν γενικός εισαγγελέας κι ο Μιούλερ ηγούνταν της διεύθυνσης εγκληματολογίας. “Οι δύο τους διατηρούν μία καλή σχέση από τότε,” συμπλήρωσε ο ΜακΝάλτι.

Στην διάρκεια της επικύρωσής του από την Γερουσία, ο Μπαρ σχολίασε θετικά “την δημόσια προσφορά του Μιούλε” τονίζοντας ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή πρέπει να διεξαχθεί και να προχωρήσει χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση. Η δήλωση αυτή, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα όσα πίστευε ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίτακερ για την έρευνα του Μιούλερ, καθώς την χαρακτήριζε ως “παράλογη και σκοτεινή.”

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της έρευνας του FBI για την Ρωσία τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος, πέρα από τα ανακριτικά έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών με την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Στο πλαίσιο της έρευνας του, ο Μιούλερ διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες και συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής έχει επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας και στην διερεύνηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία κι άλλες χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του πρώην πρόεδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Πηγή: “Politico” CNN, ABC News
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Κόντρα κορυφής Ουάσιγκτον και Άγκυρας: Νέο πάγωμα για τα F-35, και απειλή για κυρώσεις 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: