Σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές προτείνει ο Βέλγος πρωθυπουργός




Οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις και να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ θα πρέπει να δικαστούν κυρίως στις χώρες όπου διέπραξαν εγκλήματα, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμφωνηθεί κάποια διεθνής δικαστική διαδικασία, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σήμερα.

  • Η διαμάχη για την τύχη των αλλοδαπών τζιχαντιστών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προελαύνουν στο τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους που έχουν συλληφθεί στη Συρία.

  • «Επιθυμούμε για τις περισσότερες περιπτώσεις οι νομικές διαδικασίες να γίνουν στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος διεθνούς δικαστηρίου. Θα κάνουμε όλες τις δυνατές επαφές εδώ για να εξηγήσουμε τη θέση μας. Είναι δυνατό να σχηματιστεί ένας συνασπισμός που θα συμμερίζεται αυτή την άποψη», επεσήμανε ο Μισέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί μια διεθνής νομική διαδικασία, όμως τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα δυσκολευτούν να εξετάσουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε άλλες χώρες.

  • «Η μεγάλη δυσκολία για εμάς είναι αν θα χρειαστεί να δικάσουμε ένα πρόσωπο που διέπραξε εγκλήματα στο Ιράκ, στη Συρία (…) καθώς θα είναι πολύ δύσκολο για τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να βρουν τα απαραίτητα στοιχεία, τις αποδείξεις για να στηρίξουν την υπόθεση», εξήγησε ο Μισέλ.

Μάλιστα ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς πρόκειται για μια ευκαιρία για υψηλόβαθμες επαφές μεταξύ των κρατών των δύο πλευρών.

  • «Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι έχουν επαφή στο υψηλότερο επίπεδο με τα αραβικά κράτη (…) Είναι σημαντικό διότι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, τα θέματα της μετανάστευσης, της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ είχε προτείνει σε πρόσφατη συνέντευξή του τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για τους μαχητές του ΙΚ. Και η Ελβετή υπουργός Δικαιοσύνης Κάριν Κέλερ- Σούτερ έχει επισημάνει από την πλευρά της ότι οι Ελβετοί πολίτες που πήγαν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν στο ΙΚ θα πρέπει να δικαστούν στο εξωτερικό.

Οι δύο υπουργοί έχουν υπογραμμίσει ότι η ασφάλεια των πολιτών τους είναι βασική προτεραιότητα.

 

Η πιθανότητα παράτασης της ισχύος του άρθρου 50 συζητήθηκε στη συνάντηση Μέρκελ- Μέι

25/02/2019 12:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Sputnik
Σαρμ ελ Σέιχ, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: