Συνάντηση Πομπέο-Μογκερίνι ,εν μέσω επικρίσεων Πενς στην ΕΕ για τις κυρώσεις στο Ιράν




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν.

  • Η συνάντηση μεταξύ Πομπέο και Μογκερίνι είχε προγραμματιστεί προτού ο Πενς επικρίνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στη διάρκεια της διάσκεψης της Βαρσοβίας χθες Πέμπτη, στην οποία δεν συμμετείχε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατήγγειλε χθες ότι το ιρανικό καθεστώς ετοιμάζει «ένα νέο Ολοκαύτωμα» λόγω των φιλοδοξιών του στην περιοχή.

«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», επεσήμανε.

  • Ο Πενς εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί από την ΕΕ προκειμένου να διευκολύνει το εμπόριο με το Ιράν είναι «μια προσπάθεια να παραβιαστούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του δολοφονικού επαναστατικού καθεστώτος του Ιράν».

Σήμερα η Μογκερίνι, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015, απλώς κούνησε το κεφάλι της και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση των δημοσιογράφων για την άποψή της σχετικά με τη δήλωση Πενς.

Εξάλλου χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μιλώντας από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και πριν από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν «διαφορετικές απόψεις» για την πυρηνική συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι η διατήρησή της είναι κρίσιμης σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς εμποδίζει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Έλλειψη τροφίμων στη Βενεζουέλα: 25 χώρες υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκ. δολ. λέει ο Μπόλτον

15/02/2019 10:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: