Sykes-Picot, Λωζάνη, και υδρογονάνθρακες: Πως προέκυψαν τα σύγχρονα κράτη της Ελλάδας και του Ισραήλ




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Η μυστική συμφωνία των Sykes-Picot (1916) και η Συνθήκη της Λωζάνης (1923) ενταφίασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, προέκυψαν τα σύγχρονα κράτη της Ελλάδος και του Ισραήλ.

Μη ξεχνάμε: κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν υφίστανται τα κράτη της Ελλάδος και του Ισραήλ.

  • Τί θα σημάνει η αναμόρφωση της Συνθήκης της Λωζάνης; Ότι τα κράτη της Ελλάδος και του Iσραήλ θα πρέπει να υποκύψουν στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Εάν πέσουν στα χέρια της Τουρκίας οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, τότε η Τουρκία θα γιγαντωθεί.

  • Οι υδρογονάνθρακες στα χέρια της Τουρκίας σημαίνει θανάσιμο κίνδυνο για όλα τα κράτη της Μεσογείου. Η Τουρκία, εφόσον μπει στο παίγνιο των υδρογονανθράκων της Μεσογείου, θα αποκτήσει υπερβολική δύναμη την οποία θα διαχειρισθεί ώστε να καταπιεί όλα τα κράτη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Έτσι θα μπορεί να επεκταθεί και προς την πλούσια σε ορυκτούς πόρους Αφρική.

Η Τουρκία, εάν μπει στο παίγνιο των υδρογονανθράκων της Μεσογείου, θα μετατραπεί σε έναν «ελέφαντα σε υαλοπωλείο» άκρως επικίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

  • Ο κ. Πρωθυπουργός δεν θα πρέπει με τίποτε να υποκύψει στους νεο-οθωμανισμούς του κ. Ερντογάν. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις πολυμερείς συνεργασίες με τα υπόλοιπα κράτη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο το γεγονός στους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών της Μεσογείου ότι η Τουρκία αποτελεί εν δυνάμει μέγιστο κίνδυνο για την Εθνική τους Ασφάλεια. Ειδικά εάν της επιτραπεί η συμμετοχή της στο παίγνιο των υδρογονανθράκων.

Μία τελική παρατήρηση ειδικά για το Ισραήλ: εάν σε περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδος σε οποιουδήποτε μεγέθους σύγκρουσης με την Τουρκία, το Ισραήλ παραμείνει ουδέτερο ή/και στηρίξει την Τουρκία, τότε, με πιθανότητα άνω του 60% το Ισραήλ θα καταστεί ο επόμενος στόχος της Τουρκίας.

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Έλεγχος της Κύπρου σε ξηρά και θάλασσα: Οι σχεδιασμοί Ερντογάν και οι σύμμαχοι της Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: