Συγχαρητήρια Μογκερίνι σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία: Αξιοθαύμαστο επίτευγμα η Συμφωνία

Federica Mogherini, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, delivers a speech during the 55th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 15 February 2019. High level politicians and defense experts will meet for the Munich Security Conference from 15 to 17 February 2019. EPA, RONALD WITTEK
Την ικανοποίησή της για την επικείμενη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και συνεχάρη τις ηγεσίες και τους λαούς των δύο χωρών για το «αξιοθαύμαστο επίτευγμά τους».

  • «Ήταν χαρά μου να βρεθώ στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, διότι έχουμε τώρα στενότερη από ποτέ συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ. Αλλά σε μια προσωπική όσο και θεσμική παρατήρηση, ήμουν ευτυχής να βρίσκομαι εκεί για πρώτη φορά με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας να κάθεται δίπλα μου».
  • «Θα ήθελα να συγχαρώ εδώ την ηγεσία και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας για το αξιοθαύμαστο επίτευγμα το οποίο νομίζω μας εμπνέει όλους. Και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την ασφάλεια, πιστεύω», δήλωσε η κυρία Μογκερίνι από το βήμα της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και, αναφερόμενη στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της κοινής αμυντικής πολιτικής, χρησιμοποίησε τη διάσημη φράση του Νέλσον Μαντέλα, «όλα φαίνονται απίθανα, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα», κάτι το οποίο, όπως είπε, «μας το δίδαξαν και οι φίλοι μας στα Βαλκάνια».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρώπη για πρώτη φορά επενδύει πόρους στην αμυντική πολιτική της, γεγονός το οποίο, όπως επισήμανε, αποδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την κοινή μας ασφάλεια και για την παγκόσμια ειρήνη.

«Η ευρωπαϊκή άμυνα είναι προς το δικό μας στρατηγικό συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον των φίλων, των συμμάχων και των εταίρων μας και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτήν. Πετύχαμε κάτι που παλιότερα φαινόταν απλώς αδύνατον», πρόσθεσε και ανέδειξε τον ρόλο της Ευρώπης ως φορέα κυρίως «ήπιας ισχύος» και όχι στρατιωτικών μέσων.

«Η οικοδόμηση ωστόσο μιας ευρωπαϊκής άμυνας είναι σημαντική και ενισχύει το ΝΑΤΟ και δεν επιτρέπεται να θεωρείται ανταγωνιστική προς αυτό», διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι η επίλυση συγκρούσεων, π.χ. στην Ουκρανία ή τη Συρία, δεν απαιτεί μόνο στρατιωτικά μέσα, αλλά και διπλωματία και οικονομική συνεργασία, ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του κλίματος. «Όλες αυτές οι επενδύσεις είναι βιώσιμες για την ασφάλεια. Είναι πιο αποτελεσματικές από ένα τεθωρακισμένο στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.

Κοινή ανακοίνωση Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν

Την επίσημη αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας χαιρέτισαν με σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους η Υπάτη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

  • «Σήμερα, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κοινοποίησε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη νέα ονομασία της, μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Χαιρετίζουμε θερμά αυτό το ιστορικό βήμα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και πέραν αυτής. Συγχαίρουμε την Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για το μείζον αυτό επίτευγμα το οποίο ανοίγει νέο κεφάλαιο στο κοινό μας μέλλον ως ΕΕ».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση Λαβρόφ -Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο: Δεν υπήρξε προσέγγιση στη Συνθήκη INF


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: