Στρατιωτική δύναμη 1.000 ανδρών στην Συρία ζητά από την Ευρώπη ο γερουσιαστής Γκρέιαμ




Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μια μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία έχει ως στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους να στείλουν στην περιοχή περίπου 1.000 άνδρες, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

  • Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παραμείνουν στη Συρία περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση που είχε λάβει ο Τραμπ για την πλήρη αποχώρηση μετά τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

“Μια μικρή ειρηνευτική δύναμη, αποτελούμενη από περίπου 200 στρατιώτες, θα παραμείνει για κάποιο διάστημα στη Συρία”, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

  • Ο Γκρέιαμ, που είχε διαφωνήσει κατηγορηματικά με την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, είπε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “προσάρμοσε την πολιτική του” και πρόσθεσε: “Αυτοί οι 200 πιθανότατα θα προσελκύσουν 1.000 Ευρωπαίους”.
  • “Χιλιάδες Ευρωπαίοι σκοτώθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πήγαν από τη Συρία στην Ευρώπη”, συνέχισε, υπερβάλλοντας τον αριθμό των θυμάτων των τρομοκρατικών ενεργειών που αποδίδονται στους τζιχαντιστές. “Σήμερα, το καθήκον αυτό ανήκει στην Ευρώπη. Το 80% της επιχείρησης θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκό και ίσως ένα 20% δικό μας”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Δείκτη Τρομοκρατίας (Global Terrorism Index) από το 2014 έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες περίπου 700 Ευρωπαίοι. Tη χρονιά εκείνη το ΙΚ ίδρυσε το “χαλιφάτο” του στα εδάφη που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να πείσεις τους εταίρους των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ να συγκροτήσουν μια “δύναμη παρατηρητών” στη βορειοανατολική Συρία, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Ο στόχος είναι διπλός: να μην εγκαταλείψουν στην τύχη τους τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι είχαν αναλάβει τις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και ταυτόχρονα να διατηρήσουν στην περιοχή μια δύναμη για να αποτρέψουν την αναγέννηση του ΙΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
22/02/2019 20:07

Νομοσχέδιο αποτροπής της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τους Δημοκρατικούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: