Στον Αυλώνα η 32ΤΑΞΠN: Οι τοπικές κοινωνίες φρενάρουν την αναδιοργάνωση των Εν. Δυνάμεων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έναν γρίφο που μπορεί να θεωρηθεί από τα δισεπίλυτα θέματα, έχει αναλάβει ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, έναν γρίφο που ο προκάτοχός του, ήθελε να μπει κι εκείνος στον πειρασμό να λύσει.

Τελικά ο γρίφος της αναδιοργάνωσης στέφθηκε νικητής αποδεικνύοντας ότι φέρει χαρακτηριστικά γόρδιου δεσμού για την ηγεσία τόσο του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αλλά και για κάθε πολιτική ηγεσία που περνά από το Ελληνικό Πεντάγωνο.

  • Μέσα στην αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνλαμεων (ΕΔ_- συνεπώς και του στρατού, προβλέπεται να βάλουν λουκέτο αρκετές εκατοντάδες στρατόπεδα που πολλά από αυτά, με βάση τη γεωγραφική τους θέση αποδεικνύουν ότι δημιουργήθηκαν για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
  • Ωστόσο, η εποχή που διανύουμε, αν και εκτός μνημονίων, συμπεριλαμβάνεται στην περίοδο που ο ίδιος ο Στρατός ή και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλουν αυτοτροφοδοτούμενες, να συντηρηθούν και να διατηρήσουν ταυτόχρονα την υπάρχουσα, αναγκαία, επιχειρησιακή ετοιμότητα που χρειάζεται.
  • Υπ’ αυτό το πρίσμα που επιβάλλει το λεγόμενο συμμάζεμα, πως είναι δυνατό οι τοπικές κοινωνίες ν’ αντιδρούν όταν για παράδειγμα ένα στρατόπεδο πρέπει να μετακινηθεί και να συγχωνευτεί μ’ ένα άλλο, διερωτώνται ανώτατοι Αξιωματικοί που έχουν ήδη προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Ήδη παραδείγματος χάριν, οι πρώτες διερευνητικές «αντιδράσεις» έχουν φτάσει έως και τα πολιτικά γραφεία, με τοπικούς βουλευτές να μεταφέρουν ερωτήματα στο κοινοβούλιο, κάτι που έχει γίνει από τον Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστο Ματζώρο, που υπέβαλε σχετικό ερώτημα (το οποίο στη συνέχεια απέσυρε) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την τύχη του Στρατοπέδου που έως σήμερα φιλοξενεί την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο και που πρόκειται από τον Ιούνιο και μετά να μετακινηθεί στον Αυλώνα, για να συστεγαστεί με τα Τεθωρακισμένα.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στην απάντησή του, πρώτον επιβεβαίωσε εμμέσως τα όσα έχει γράψει ο τύπος για τη μετακίνηση της Ταξιαρχίας και δεύτερον έχει καλέσει τον βουλευτή σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ώστε να μην δημοσιοποιηθούν απόρρητα στοιχεία που αφορούν την αναδιοργάνωση.

  • Ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στον Αυλώνα υπάρχουν σε εξέλιξη εργασίες από μονάδες του Μηχανικού και του Τεχνικού που πήγαν εκεί από άλλες μακρινές μονάδες ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χώρου που θα εγκατασταθούν πλέον οι Πεζοναύτες.
  • Επιπλέον, άλλα τεχνικά κλιμάκια κατευθύνθηκαν στον Σκαραμαγκά για να γίνουν κι εκεί οι απαραίτητες εργασίες. Εκεί θα βρίσκεται μονίμως, όπως μαθαίνουμε, το 505 Τάγμα Πεζοναυτών, ακριβώς δίπλα στα αρματαγωγά πλοία με τα οποία μεταφέρονται οι δυνάμεις της Ταξιαρχίας προς τα νησιά. Το επιχειρησιακό κέρδος αυτής της μετεγκατάστασης μεταφράζεται σε τουλάχιστον 12 ώρες και για να εξηγούμαστε, τόσες ώρες χρειάζεται η Ταξιαρχία για να φτάσει κοντά στα πλοία του στόλου κι από εκεί να ξεκινήσουν προς τη νησιωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του Στρατού Ξηράς, ανάμεσα στις επικείμενες αλλαγές- που ο Ευάγγελος Αποστολάκης θέλει τα τρέξουν- στον χορό των συγχωνεύσεων πιθανότατα μπαίνουν και ορισμένα Βόρεια Στρατόπεδα γύρω από τη Μακεδονία.

1600 vs 400…

  • Ο πρώτος αριθμός του μεσότιτλου δείχνει τα εν ενεργεία στρατόπεδα ανά την επικράτεια και ο δεύτερος τα πόσα πρέπει, βάσει των μελετών και προτάσεων να μειωθούν, με αρκετά από αυτά να πρέπει να συγχωνευτούν.
  • Αν αναθεωρηθούν πολλά μέσα από τα υπάρχοντα σχέδια έλεγαν ανώτατα στελέχη θα φανεί αμέσως που οφείλει ο Στρατός Ξηράς να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του, την πολιτική του και τις δράσεις του.

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, ακόμη κι αν πάρθηκαν αποφάσεις ή έγιναν κινήσεις, στο τέλος τα περισσότερα στρατόπεδα παρέμειναν ενεργά κι αυτό διότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία ακόμη κι αν πήρε απόφαση για μετεγκατάσταση στρατοπέδων ή για ένα λουκέτο, από τη στιγμή που η γεωγραφική θέση δεν είχε καμία επιχειρησιακή αξία, ο μαγικός τρόπος της τοπικής κοινωνίας κατάφερνε να φτάνει το θέμα πολύ πιο ψηλά από το υπουργικό γραφείο,

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι παρεμβάσεις μετατρέπουν την αναδιοργάνωση σ’ ένα ντόμινο που όσες φορές κι αν το στήσεις, πάντα θα υπάρχει το κατάλληλο χέρι που θα ρίξει όλες τις πλάκες στο έδαφος.

Οι Τούρκοι αρχίζουν να “κλείνουν” περιοχές στο Αιγαίο με την “μέθοδο” των προασκήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: