Στήριξη του Χασάν Ροχανί στον Ζαρίφ: Δεν αποδέχεται την παραίτηση του ΥΠΕΞ




Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επισημαίνοντας ότι αντίκειται στα συμφέροντα τις Ισλαμικής Δημοκρατίας.

  • «Καθώς ο Ανώτατος Ηγέτης σας χαρακτήρισε ένα πρόσωπο “αξιόπιστο, γενναίο και θρησκευόμενο”, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης κατά των ευρέων πιέσεων των ΗΠΑ, θεωρώ ότι η αποδοχή της παραίτησής σας είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον και την απορρίπτω», ανέφερε ο Ροχανί σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο μεταξύ και ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι ο Ζαρίφ είναι το βασικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ότι έχει τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

  • «Ο Ζαρίφ είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πάντα είχε τη στήριξη των ανώτερων αξιωματούχων, κυρίως του ανώτατου ηγέτη», τόνισε ο Κασέμ Σολεϊμανί επικεφαλής της ομάδας Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Αν και ο Ζαρίφ δεν δικαιολόγησε την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο λόγος ήταν ότι δεν προσεκλήθη στη συνάντηση που είχε ο Ροχανί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

  • Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στο Ιράν από το 2011 οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον Χομεϊνί.

Ο Σολεϊμανί, που ήταν παρών και στις δύο συναντήσεις, εξήγησε ότι η απουσία του Ζαρίφ οφειλόταν σε ένα γραφειοκρατικό λάθος.

«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστεί ο Ζαρίφ από τη συνάντηση αυτή και πρέπει να υπογραμμίσω ότι ως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είναι ο βασικός άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της χώρας», επεσήμανε.

27/02/2019 09:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters- DPA
Τεχεράνη, Ιράν

Πληροφορίες ότι η αεροπορία του Πακιστάν κατέρριψε δύο πολεμικά αεροπλάνα της Ινδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: