Στα λευκά η Μακεδονία από την «Ωκεανίδα»: Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας




Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίδα» με τη θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα να καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά., ενώ κλειστή είναι και η λεωφόρος Πάρνηθας λόγω χιονόπτωσης.
Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Σύμφωνα με το meteo κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ισχυρές τοπικά βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πεδινά κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Ιονίου και στο Αιγαίο, συνοδευόμενες από καταιγίδες (ενδεχομένως τοπικά ισχυρές) κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν σχεδόν παντού.

Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.

Πηγή Meteo

Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την “Ωκεανίδα” από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Χιονοπτώσεις στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια της Αττικής το βράδυ

Στην Αττική θα εκδηλωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα). Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια, ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους.

Δυτική Ελλάδα

Την Κυριακή στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνεται και πάλι η Κρήτη.

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη του meteo που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο – Κυριακή , πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Χάρτης του meteo

Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οι υπηρεσίες των δήμων λόγω της χιονόπτωσης

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες οι υπηρεσίες των δήμων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης λόγω της χιονόπτωσης που σημειώνεται από τα ξημερώματα και των χαμηλών θερμοκρασιών που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ωκεανίς”.

Τσουχτερό κρύο και ισχυρή χιονόπτωση είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019. Με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έκανε την εμφάνιση της η κακοκαιρία “Ωκεανίδα” στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, ωστόσο μικροπροβλήματα παρατηρούνται σε στενά των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.
Οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι και αλατόνερο σε δρόμους και πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών να γίνεται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εξαιτίας της χιονόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων.
την περιοχή της Θέρμης δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλατιέρες συνέδραμαν για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στα ορεινά χωριά, Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνη και Μονοπήγαδο.

  • Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο δήμο Λαγκαδά, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά Πετροκέρασα, Σοχό, Λαχανά και Όσσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, οι υπηρεσίες θα παραμείνουν σε επιφυλακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας για ενδεχόμενο παγετού.
  • Στο δήμο Ωραιοκάστρου οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παράδρομους, ενώ άνοιξε ο δρόμος Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου που είχε κλείσει νωρίς το πρωί λόγω της χιονόπτωσης.
  • Προβλήματα από τα χιόνια παρουσιάστηκαν στα Μετέωρα και την Εφεδρούπολη του δήμου Παύλου Μελά, όπως επίσης και σε στενά του Ρετζικίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Αλέκο Σιμητόπουλο, τις επόμενες ώρες με την υποχώρηση του φαινομένου θα καθαριστούν όλοι οι δρόμοι και τα σχολεία.
  • Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας πως όλοι οι άξονες είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι. Ωστόσο, χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί η περιοχή του Αγγελοχωρίου, εκεί όπου έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
  • Σε επιφυλακή παραμένει και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, οι δημότες του οποίου μπορούν να προμηθευτούν αλάτι από κεντρικά σημεία, ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα χρησιμοποιεί στη μάχη του χιονιά ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Επί ποδός -χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα- παραμένουν οι δήμοι Χαλκηδόνας, Βόλβης και Δέλτα με τα συνεργεία των δήμων να έχουν ρίξει αλάτι στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στον δήμο Καλαμαριάς, όπως είπε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε χωριά και σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης αντιμετωπίστηκαν. Προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κινούνται κανονικά, αλλά στο κέντρο της πόλης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Γενική πρόγνωση καιρού από Τρίτη έως Παρασκευή

Τρίτη

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και τη νύχτα στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, παγετός όμως θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις καταιγίδες τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Πέμπτη
Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και τα νότια παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στα α και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις. Τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί καταιγίδες τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παρασκευή
Γενικά αίθριος, με παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.


Με πληροφορίες Μeteo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «Ωκεανίδα» ξαναντύνει τη Θεσσαλονίκη στα λευκά: Προβλήματα στις αφίξεις πτήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: