Στα $13 τρισ. το παγκόσμιο εταιρικό χρέος το 2018: Διπλάσιο από το 2008 πριν την κρίση




Σχεδόν τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια άγγιξε στο τέλος του 2018 το παγκόσμιο εταιρικό χρέος που εκδόθηκε υπό μορφή εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος τονίζει πως το ποσό αυτό είναι διπλάσιο του χρέους που υπήρχε σε πραγματικούς όρους πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει παράλληλα ότι ο δανεισμός των Κυβερνήσεων προβλέπεται να φθάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2019 και υπογραμμίζει πως οι εταιρείες τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν εταιρικά ομόλογα ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε νέο έγγραφο με τίτλο «Αγορές εταιρικών ομολόγων σε μια εποχή μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής», ο ΟΟΣΑ παραθέτει ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τονίζει πως σε περίπτωση ύφεσης, οι εταιρείες υψηλής μόχλευσης θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, το οποίο με τη σειρά του, μέσω χαμηλότερων επενδύσεων και υψηλότερων ποσοστών αθέτησης, θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μεταξύ των ετών 2008-2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η έκδοση εταιρικών ομολογιακών δανείων παγκοσμίως ήταν κατά μέσο όρο 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, σε σύγκριση με ετήσιο μέσο όρο 864 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης.

Σημειώνει ότι οι εταιρείες από ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες κατείχαν το 79% του συνολικού εταιρικού χρέους το 2018, παρουσίασαν αύξηση στον όγκο των εταιρικών ομολόγων τους κατά 70%, από 5,97 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε 10,17 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Στο έγγραφο του ο Οργανισμός τονίζει πως οι αγορές εταιρικών ομολόγων, σε μια εποχή μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής, καταδεικνύουν ότι οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αύξησαν δραματικά το δανεισμό τους με τη μορφή εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες οδηγούνται κυρίως από την ανάπτυξη που καταγράφει η Κίνα, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 2,78 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 395% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η Κίνα, η οποία είχε παρουσιάσει αμελητέο ποσό έκδοσης χρέους πριν από την κρίση του 2008, σημείωσε ρεκόρ έκδοσης ύψους 590 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, κατέχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει οι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία στην αγορά εταιρικού χρέους είναι σημαντικά διαφορετικά από εκείνα προ της κρίσης, σημειώνοντας ότι το μερίδιο των ομολόγων χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέρχεται σε 54%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, τη στιγμή που μειώθηκαν σημαντικά τα δικαιώματα των ομολογιούχων που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση πιέσεων στην αγορά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι σε περίπτωση οικονομικής κρίσης παρόμοιας με το 2008, εταιρικά ομόλογα αξίας 500 δισ. δολαρίων θα υποβαθμιστούν στην μη επενδυτική κατηγορία σε διάστημα ενός έτους, οδηγώντας σε πώληση τους με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα απορροφήσουν επενδυτές που επενδύουν σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει πρόσφατα τη χρήση έκτακτων μέτρων, η μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δυναμική των αγορών εταιρικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας ότι ο ακαθάριστος δανεισμός από τις Κυβερνήσεις μέσω της αγοράς ομολόγων προβλέπεται επίσης να φθάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2019, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές του κρατικού χρέους το 2019.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οποιαδήποτε εξέλιξη στις περιοχές αυτές θα προκύψει σε μια εποχή που οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν εταιρικά ομόλογα ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κοντά στον συνολικό ισολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/02/2019 20:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: