Σπάει τη σιωπή της η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, εν μέσω πολιτικής κρίσης στον Καναδά




Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, το πρόσωπο στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της, την ώρα που η ομάδα του πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό πασχίζει να εξουδετερώσει αυτή την πολιτική βόμβα, τη σοβαρότερη κρίση της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

  • Η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων έχει περιέλθει σε θέση άμυνας αφότου η εφημερίδα Globe & Mail αποκάλυψε, την 7η Φεβρουαρίου, ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική γι’ αυτόν δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία. Ο όμιλος έχει αποφύγει ως τώρα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου, υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων, σε έναν μίνι-ανασχηματισμό. Και την περασμένη Τρίτη, βρόντηξε την πόρτα της κυβέρνησης του Τριντό, υποβάλλοντας την παραίτησή της. Μέχρι σήμερα, δεν έχει μιλήσει δημόσια για την υπόθεση.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσουν για την υπόθεση. Η βουλεύτρια των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει.

  • «Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω», διαβεβαίωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Η ημερομηνία που θα πάει να καταθέσει η πρώην υπουργός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής ακόμη και αύριο Πέμπτη.

Η ίδια επιτροπή — στην οποία οι Φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία — αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην την καλέσει, πράγμα που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, βλέποντας απόπειρα συγκάλυψης.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ συναντήθηκε, κάτι μάλλον απροσδόκητο και ασυνήθιστο, με μέλη της κυβέρνησης χθες Τρίτη. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το γραφείο του Τριντό δεν απάντησε αμέσως όταν δέχθηκε ερωτήσεις όπως εάν έχει κλειστεί συμφωνία με την πρώην υπουργό ώστε να μην υποστεί ταπείνωση η κυβέρνηση.

Ο Τζέραλντ Μπατς, προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού, το δεξί χέρι και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς αναλυτές ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί «την υπόληψή του», διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου, μια νέα δημοσκόπηση κατέδειξε πως το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Τριντό, οι Φιλελεύθεροι, πλέον βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους του στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσε — ισχνό, πάντως — προβάδισμα.

Η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης απαιτεί να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης των Συντηρητικών, δήλωσε στη Βουλή ότι η παραίτηση του Μπατς δεν επιλύει απολύτως τίποτα.

«Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό σκάνδαλο. Έχουμε κάτι πιο βαρύ εδώ (…). Αν διαπράχθηκε έγκλημα, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν», επέμεινε ο Σιρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε παρακώλυση της δικαιοσύνης.

  • Δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News μετά την παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ υποδεικνύει ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%. Κατά τη δημοσκόπηση, αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Μια εκπρόσωπος του Τριντό δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση ως τώρα για το ποιος θα διαδεχθεί τον πανίσχυρο Μπατς στον ρόλο του γραμματέα του πρωθυπουργού.

Υποψήφιος κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ο 70χρονος Ντέιβιντ Μακνότον, ο καναδός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη διαπραγμάτευση με που οδήγησε στην ανανέωση της τριμερούς συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

 

20/02/2019 07:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Οτάβα, Καναδάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: