Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στη Λεμεσό. Φωτογραφία STAVROS KONIOTIS
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παιχνίδια τακτικής με τον χρόνο παίζει η Άγκυρα, με στόχο να συμπέσουν οι εξελίξεις με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επενδύει σε πολλούς παράγοντες και θεωρεί πως εάν κάνει σωστή διαχείριση του χρόνου, θα καταφέρει να διαμορφωθεί το καλοκαίρι ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη Λευκωσία.

  • Η Τουρκία, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμορφώνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρεί πως τα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η Λευκωσία θα την εξαναγκάσουν είτε να αποδεχθεί υπό την πίεση των εξελίξεων ρυθμίσεις που διαχρονικά επιδιώκει η  Άγκυρα είτε να απορρίψει και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επενδύουν στις προσεγγίσεις που εκφράζονται στον ΟΗΕ και σε διεθνείς παίκτες ότι «το Κυπριακό δεν θα είναι το ίδιο» μετά το καλοκαίρι.

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ της δρομολόγησης σύντομα εξελίξεων στο Κυπριακό.

  • Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η τουρκική πλευρά προτάσσει το θέμα της πολιτικής ισότητας και των χρονοδιαγραμμάτων (Ακιντζί). Παράλληλα, πέρα από την ισότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα, πως προτάσσει και το εδαφικό. Τον ενδιαφέρει, όπως είπε, τα δυο θέματα αυτά να συζητηθούν κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσαν στη Λευκωσία, η Άγκυρα θέλει να ανταλλάξει την απαίτηση για πολιτική ισότητα με τη Μόρφου!

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Ασφάλειας, ως γνωστόν, η Άγκυρα παρέπεμψε συζήτηση τεχνοκρατών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

  • Στην αντίπερα όχθη, η Λευκωσία δεν αποδέχεται χρονοδιάγραμμα και την πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύουν οι Τούρκοι. Επιδιώκει όπως στους όρους αναφοράς περιληφθούν το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου -που εμπεριέχει προβληματικές διατυπώσεις- και το πλαίσιο Γκουτέρες, αν και, όπως υποδεικνύεται, δεν τυγχάνει της ίδιας ερμηνείας από όλους τους εμπλεκόμενους. Η Λευκωσία θέλει να περιλαμβάνονται στους όρους αναφοράς και η μεθοδολογία, που δεν έχει συμφωνηθεί, και οι συγκλίσεις, που δεν το δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί (το τρίπτυχο).

Σημειώνεται συναφώς ότι η Τζέιν Χολ Λουτ αντιμετωπίζει με συμπάθεια την τουρκική θέση για πολιτική ισότητα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν έχει πεισθεί από αυτά που της έχει πει και επιχειρηματολογήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά από τις παρεμβάσεις του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, τέως ΥΦΕΞ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ερντογάν.

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συστηματικά ο Τούρκος διπλωμάτης επιχείρησε να «περάσει» την προσέγγισή του στα ψηλά δώματα του Διεθνούς Οργανισμού και φαίνεται να τα καταφέρνει. Συνεπώς, η οπτική γωνία της κ. Λουτ στο θέμα αυτό κάθε άλλο παρά φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία. Περαιτέρω, ο Φεριντούν Σινιρίογλου, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος και καλός γνώστης του Κυπριακού, έπεισε και για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, εξ ου και υπάρχει σχετική αναφορά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι σαφές πως χρονοδιάγραμμα σε μια νέα διαδικασία θα τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη  ενδεχομένως μέσα από την έκθεση του Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, που αναμένεται να υποβληθεί τον Απρίλιο, εν αναμονή και των όρων αναφοράς που θα θέσει ενώπιον των εμπλεκομένων η κ. Λουτ.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Το τουρκικό παιχνίδι δεν περιορίζεται στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και σε αυτό της έντασης. Για το καθεστώς Ερντογάν η ένταση συνιστά εργαλείο επιβολής στις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η κλιμάκωση της έντασης, οι πιέσεις μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα θα διαμορφώσουν ένα σκηνικό που θα στριμώξει τη Λευκωσία.

Σημειώνεται συναφώς πως στο προχθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών, πέρα από την ενημέρωση, τη διατύπωση κάποιων διαπιστώσεων, ουδεμία συζήτηση υπήρξε για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενδεχομένως να γίνει μετά που θα οριστικοποιηθεί το σκηνικό. Ως συνήθως αυτό γίνεται.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΤΖΕΙΝ ΧΟΛ ΛΟΥΤ

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, σε ένα ακόμη ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην Κύπρο, δεν έφυγε με γεμάτες τις αποσκευές.

  • Έχει αναφέρει πως θα επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επικοινωνία για διευθέτηση συναντήσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι απασχολημένη με άλλες αποστολές και θέματα της αρμοδιότητάς της. Συνεπώς, δεν αναμένεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους τη,ς ενώ μέχρι τότε θα γίνει και η άτυπη, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Συνεπώς, αν και έχει εικόνα για τις εκατέρωθεν θέσεις, η κ. Λουτ θα αναμένει και τα αποτελέσματα που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση.

ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ «ΚΑΛΩΝ ΝΕΩΝ»

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα νέα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10, στον στόχο «Γλαύκος». Ωστόσο, οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προγραμματίζονται δηλώσεις από την Κυβέρνηση σε συντονισμό με την κοινοπραξία των εταιρειών, που χρονικά τοποθετούνται είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ή την επόμενη, μετά τις 25/2.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, πριν τις ανακοινώσεις θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κόμματα.

Είναι προφανές πως το στοίχημα για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να επιβεβαιωθούν και στη συνέχεια -με την ολοκλήρωση της γεώτρησης- τα καλά νέα και οι ποσότητες που θα εντοπισθούν να είναι τόσες, που θα διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η ExxonMobil να διευρύνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εκτός.

  • Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν προκαταρκτικά διερευνήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές διεύρυνσης της δράσης τους στην Ανατολική Μεσόγειο, πλην όμως, πολλά εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος». Είναι προφανές πως για την κυπριακή κυβέρνηση, πέραν από το οικονομικό όφελος είναι και το πολιτικό κι αυτό συνδέεται, όπως συναφώς επισημαίνεται αρμοδίως, από τη «στάθμευση» στην περιοχή διεθνών ενεργειακών παικτών όπως η ExxonMobil.

Πέραν από τις έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil και της Qatar Petroleum, η γαλλική ΤΟΤΑL προετοιμάζεται για το τέλος του τρέχοντος έτους για τέσσερις γεωτρήσεις και μιαν επιβεβαιωτική. Οι Γάλλοι αναμένεται να συνεννοηθούν και με την ιταλική ΕΝΙ για συνεργασία τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αθήνα-Λευκωσία εξαγοράζουν “ηρεμία” από Ταγίπ: Του δίνουν το κλειδί που θα κλείνει το κράτος

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal