Σήμερα η μέρα της αλήθειας: Η Exxon Mobil φαίνεται ότι φέρνει “καλά νέα” στην Κύπρο




Η επίσημη ανακοίνωση για το τρίτο κατά σειρά κοίτασμα που ανακαλύπτεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα γίνει ταυτόχρονα σήμερα μετά το μεσημέρι στη Λευκωσία και στις ΗΠΑ από το υπουργείο Ενέργειας και τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum, γράφει ο συνάδελφος Πέτρος Θεοχαρίδης στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας.

Η επιτυχής γεώτρηση στον «Γλαύκο» είναι η όγδοη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τέσσερις γεωτρήσεις ήταν άγονες, σε τρεις βρέθηκαν ικανοποιητικά κοιτάσματα («Αφροδίτη», «Καλυψώ», «Γλαύκος») ενώ σε μία (Ονισήφορος) βρέθηκε κοίτασμα αλλά όχι εμπορεύσιμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή ανακοίνωση, θα αφορά διαπίστωση ενός καλού υπό την έννοια του εμπορεύσιμου κοιτάσματος ως αποτέλεσμα της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος -1» και την μη εύρεση κοιτάσματος στον στόχο «Δελφύνη -1» του τεμαχίου 10. Η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» δεν έδωσε κοίτασμα, έδωσε όμως σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν τις ExxonMobil – Qatar Petroleum σε μελέτη για επαναφορά στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως «προκαταρτικά» αφού και στους δύο στόχους φαίνεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες γεωτρήσεις, στην «Δελφύνη» με αλλαγές τεχνικών σχεδιασμών, δηλαδή σημείου και βάθους γεώτρησης που θα σχεδιαστεί για το μέλλον και στον «Γλαύκο» για επιβεβαιωτική ή και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Για τις ανακοινώσεις, έφτασε στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Αστρεϊ, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παρουσία του υψηλόβαθμου στελέχους του μεγαλύτερου παγκοσμίως ενεργειακού κολοσσού στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτω, ερμηνεύεται όχι ως ένδειξη για γιγαντιαία ευρήματα, αλλά ως μήνυμα για πλήρη ικανοποίηση της ExxonMobil και σχεδιασμό να παραμείνουν και να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει ότι η ExxonMobil και η Qatar Petroleum εδραιώνονται στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αλλά και την αναζήτηση περισσότερων πόρων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 του οποίου έχουν τα δικαιώματα.

Επίσης, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν και επέκταση των περιοχών που θα έχουν τα δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αναμένεται να εκφράσει και ανοικτά το ενδιαφέρον της και για άλλα τεμάχια, τα οποία ήδη αναλύει επιστημονικά.

Προς την Αμμόχωστο πλέει το Μπαρμπαρός: Συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: