Σε Τίρανα και Σκόπια αποστολή του ΕΚ για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων




Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) μεταβαίνει σε Τίρανα και Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, που οι δύο χώρες προσδοκούν να γίνει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο Εσθονός και μέλος του ΕΛΚ Τούνε Κέλαμ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία, ζήτησε «να τερματίσει η αντιπολίτευση το μποϊκοτάζ» στη Βουλή και να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος» με την κυβέρνηση. «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε για το θέμα.

  • Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα εξετάσουν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την ΕΕ, καθώς απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκτιμηθεί κατά πόσο οι δύο χώρες είναι έτοιμες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ.

Η επταμελής αποστολή θα συναντήσει ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν, επίσης, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί η ΕΕ για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η προενταξιακή χρηματοδότηση στην πράξη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Κέλαμ ενόψει της επίσκεψης και πρόσθεσε: «το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεως χωρίς καθυστέρηση».

Η αποστολή του ΕΚ θα αποτελείται από τους εξής επτά ευρωβουλευτές: Τούνε Κέλαμ, Κρίστιαν Πρέντα (ΕΛΚ Ρουμανία), Κνουτ Φλέκενσταϊν (σοσιαλιστές Γερμανία), Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ (σοσιαλιστές Ισπανία), Μπας Μπέλντερ (συντηρητικοί Ολλανδία), Ιλχάν Κιουτσούκ (φιλελεύθεροι Βουλγαρία), Ταμάς Ταμάς Μέτζερικς (πράσινοι Ουγγαρία).

26/02/2019 10:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο ΟΗΕ ζητά 3,6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: