Σε “τείχος” έπεσε ο Πενς μιλώντας σε Ρεπουμπλικανούς για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης




Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τείχος αντίστασης από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, στην προσπάθειά του να προωθήσει την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, σχολιάζει το “Politico” επικαλούμενο πολλαπλές πηγές των Ρεπουμπλικάνων.

Η προσπάθεια του Πενς σε ένα μεσημβρινό γεύμα ειδικού σκοπού που έγινε χθες με την συμμετοχή Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, ενίσχυσε τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των γερουσιαστών του κόμματος, που προετοιμάζονται να ψηφίσουν στην ολομέλεια του σώματος, το νομοθετικό μέτρο για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κρίσιμη αυτή ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  • “Υπήρξε μεγάλο πάθος από την πλευρά μερικών μελών μας. Νομίζω ότι υπάρχει σκεπτικισμός. Οι άνθρωποι γενικώς ανησυχούν για το αν πράττουμε το σωστό,” δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ο Πενς είπε στους Ρεπουμπλικάνους ότι το σχέδιο του Τραμπ για την μονομερή διάθεση στρατιωτικών δαπανών στην κατασκευή του συνοριακού τείχους, δεν ήταν όπως οι ενέργειες του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στα ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων πηγών που συμμετείχαν στην συνάντηση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και χρήματα που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο, σε αντίθεση με τις κινήσεις του Ομπάμα για την προστασία ορισμένων μεταναστών από την απέλαση.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ αρκετοί από αυτούς τους γερουσιαστές παρότρυναν χθες, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να υποστηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ωστόσο, διαφάνηκε ότι η προσπάθεια του Πενς να πείσει τους αντισυμβατικούς γερουσιαστές έφερε λίγα αποτελέσματα.

  • “Δε νομίζω ότι η επιχειρηματολογία του ήταν καλή πολύ καλή. ‘Έχουμε μία κρίση κι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος μπορεί να το κάνει αυτό,’ ήταν το κεντρικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε,” δήλωσε ένας δεύτερος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του για το αν θα στηρίξει τον πρόεδρο Τραμπ ή όχι.

Περίπου δέκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι ενδεχόμενο ότι θα στήριζαν μία απόφαση μη αποδοχής για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν η ψηφοφορία γίνονταν χθες, σύμφωνα με τις απόψεις τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που συμμετείχαν στο μεσημβρινό γεύμα κι άκουσαν τα παράπονα που εξέφρασαν οι γερουσιαστές που είναι επιφυλακτικοί.

Ο αριθμός αυτός, είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των τεσσάρων γερουσιαστών που απαιτούνται για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοθετικού μέτρου κατάργησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με απλή πλειοψηφία.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται σίγουρο ότι θα ωθήσει τον πρόεδρο Τραμπ να ασκήσει το πρώτο βέτο, από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του.

Κατά την παρούσα περίοδο έχουν δημοσιοποιηθεί οι απόψεις τριών γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα ψηφίσουν “ναι” στην ψηφοφορία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες το νομοθετικό μέτρο για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόζι.

Η Γερουσία έχει στην διάθεσή της, χρονικό περιθώριο 18 ημερών προκειμένου να πραγματοποιήσει την ψηφοφορία στην ολομέλεια, ενώ η κινητικότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών έχει αρχίσει εδώ και ημέρες.

  • “Έχουμε κάποιους ανθρώπους που έχουν πολύ δυνατές απόψεις για το ζήτημα αυτό…, τέθηκαν μερικές σκληρές ερωτήσεις, αλλά αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει κατά την άποψή μου. Οι άνθρωποι μας θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θουν από την Νότια Ντακότα, που είναι ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.
    “Εκφράζουν τις ανησυχίες τους κι αυτό είναι καλό,” δήλωσε ο ίδιος.

Οι πολιτικοί υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ είναι αισιόδοξοι ότι δεν υπάρχουν 20 Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία που θα συνταχθούν με τους 47 Δημοκρατικούς, για να συγκροτήσουν μία πολύ ισχυρή πλειοψηφία.

Ωστόσο, η αποδοκιμασία του μονομερούς πολιτικού ελιγμού του Τραμπ ακόμη κι από έναν μικρό αριθμό Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών θα είναι ένα ενοχλητικό πολιτικό πλήγμα για τον Λευκό Οίκο.

Υπό την λογική αυτή, η χθεσινή πολιτική επέμβαση του Μάικ Πενς και η συνάντηση που είχε με τους γερουσιαστές, υπογράμμισε τις εντάσεις που παραμένουν να υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δέχονταν τις σκληρές ερωτήσεις των γερουσιαστών, ο Ραντ Πολ από το Κεντάκι είπε στον Πενς ότι η πλευρά του θα έπρεπε να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στο ζήτημα αυτό, καθώς περίπου έξι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ερωτήσεις, στην διάρκεια του μεσημβρινού γεύματος.

  • “Ο αντιπρόεδρος αντέδρασε,” είπε μία πηγή που γνώριζε για την συζήτηση αυτή μεταξύ των δύο αντρών. Ο Πενς “εξήγησε ότι αυτό είναι διαφορετικό από το πρόγραμμα προστασίας των μεταναστών (DACA),” είπε η ίδια πηγή αναφερόμενη στις ενέργειες του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία των παράνομων μεταναστών. “Θα την χαρακτηρίζαμε ως μία πολύ παραγωγική συζήτηση,” πρόσθεσε η ίδια πηγή.

“Ο Γερουσιαστής Πολ είχε μία φιλική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Πενς κι αν ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο θα προκληθεί ζημιά στην ικανότητά μας να ακολουθούμε την κομματική πειθαρχία,” είπε ο εκπρόσωπος του Πολ.

Τόσο ο Πενς όσο κι ο πρόεδρος Τραμπ θα χρειαστούν χρόνο για να μεταπείσουν μερικούς από τους γερουσιαστές, ενώ η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας διαφαίνεται ότι θα διεξαχθεί μετά από δύο εβδομάδες.

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε κάποιο βαθμό επιτυχίας ως προς την ενίσχυση των θέσεων που εκφράζει ο πρόεδρος Τραμπ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις γερουσιαστών όπως ο Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα κι ο Τζον Κένεντι από την Λουιζιάνα που δήλωσαν ότι ήταν πειστικός στην επιχειρηματολογία του, για την κατάσταση ανάγκης που αντιμετωπίζουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Πενς “ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο. Οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν με τον τρόπο που θα ψηφίσουν. Νομίζω ότι παρέμβασή του βοήθησε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ.

  • “Συζητήσαμε εκτενώς για τη νομική βάση και τα γεγονότα. Θα υποστηρίξω τον πρόεδρο. Νομίζω ότι είναι σωστός, τόσο από την πλευρά των γεγονότων, όσο και νομικά… Υπήρξαν κάποιοι που έθεσαν ερωτήσεις για το ποιοι τελικά θα ψηφίσουν [την απόφαση απόρριψης]. Δεν λέω ότι ήταν όλοι,” πρόσθεσε ο Κένεντι.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ στην Γερουσία, που είχε προηγούμενα προειδοποιήσει τον πρόεδρο Τραμπ να μην προχωρήσει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παραδέχτηκε χθες ότι έγινε “μία συνολική συζήτηση” στο μεσημβρινό γεύμα μεταξύ των γερουσιαστών, του Πενς, αλλά κι αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μακόνελ που εκλέγεται στο Κεντάκι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της κήρυξης της κατάστασης ανάγκης, ενώ ο ίδιος είχε προηγούμενα δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον πρόεδρο Τραμπ στην ψηφοφορία που θα γίνει στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Πηγή: “Politico”
27/02/2019 08:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

Ο πρώην δικηγόρος του Προέδρου Τραμπ “τον δίνει στεγνά” στην κατάθεση του στο Κογκρέσο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: