Ρεπορτάζ – κόλαφος του BBC: Στα κατεχόμενα εκμεταλλεύονται Αφρικανούς φοιτητές




Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει ρεπορτάζ του BBC τις συνθήκες ζωής των Αφρικανών φοιτητών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιτήδειοι πείθουν τους φοιτητές πως το κόστος των διδάκτρων είναι χαμηλό και πως θα έχουν ευκαιρίες εργοδότησης, κάτι που διαπιστώνουν ότι είναι ψέμα με την άφιξή τους στο νησί.

Στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», που γράφει ότι ρεπόρτερ του βρετανικού καναλιού συνομίλησε με Νιγηριανή φοιτήτρια η οποία άφησε πίσω στη χώρα της το σύζυγό της και τα δυο ανήλικα της παιδιά. Ο ατζέντης που την έπεισε να έρθει στην κατεχόμενη Κύπρο για σπουδές της υποσχέθηκε ότι τα δίδακτρα είναι μόλις 1.300 ευρώ το χρόνο και πως θα μπορούσε ταυτόχρονα να εργάζεται ώστε να στέλνει και χρήματα στη χώρα της. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε αφού με την άφιξή της στην κατεχόμενη Λευκωσία χρειάστηκε να πληρώσει όλα τα λεφτά που είχε φέρει μαζί της για να καλύψει την πρώτη δόση των διδάκτρων και πλέον χρειάζεται 900 ευρώ το μήνα για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης και σπουδών.

Ως προς τις ευκαιρίες εργοδότησης, αποδείχθηκαν μύθος αφού οι μόνες δουλειές που μπορεί να βρει ένας Αφρικανός φοιτητής στα κατεχόμενα είναι εξαιρετικά χαμηλόμισθες και θα πρέπει να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδα για να βγάλει τα προς το ζην. Αυτό βέβαια δεν είναι το μόνο πρόβλημα αφού, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν για δανεικά σε τοκογλύφους ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις φοιτητριών που κατέφυγαν στην πορνεία.

Πάστορας από τη Ζιμπάμπουε που μίλησε στο BBC αναφέρθηκε σε περιπτώσεις φοιτητριών που εξαναγκάστηκαν να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες ως αποπληρωμή για δάνειο που είχαν λάβει. Αναφέρεται, μάλιστα, σε συγκεκριμένο περιστατικό όπου ο ίδιος απελευθέρωσε φοιτήτρια από σπίτι στο οποίο την είχαν φυλακισμένη και την εξέδιδαν.

13/02/2019 11:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Έκκληση για τη διάσωση του παλαιότερου ναού, από το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: