“Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί” το σύνθημα της ΚΝΕ




Μεγάλη διεθνιστική πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας διοργάνωσε η ΚΝΕ το βράδυ του Σαββάτου στο γήπεδο του Σπόρτιγκ με σύνθημα: «Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ομιλητές ήταν η Ανόι Ρόσας, Εθνική Γραμματέας του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας, ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Τον θερμό, ταξικό και αγωνιστικό χαιρετισμό στη νεολαία της Ελλάδας εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας και του ΚΚΒ μετέφερε η Ανόι Ρόσας, αναφερόμενη στη συνέχεια στην ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008, και στην συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον της Λ. Αμερικής “μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το ξεδίπλωμα της Νότιας Διοίκησης και του Τέταρτου Στόλου των ΗΠΑ ,την κινητοποίηση ειδικών στρατευμάτων στον Παναμά και την Κολομβία, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις , υπηρέτες που συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα της “Ομάδας της Λίμα”, και συγκαλυμμένων δράσεων από ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την NED και την USAID”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ισχυρά ΜΜΕ που προσπαθούν να επηρεάσουν τη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

“Ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή μας, που είναι ευνοϊκός για τον ιμπεριαλισμό, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις που έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας για την αναμενόμενη στασιμότητα και την ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών στην περίπτωση που δεν προχωρούσαν σε μια πραγματικά επαναστατική πορεία για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση” σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές της Βενεζουέλας της τελευταίας 20ετίας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών σχέσεών της με “τμήματα του παγκόσμιου κεφαλαίου αντίπαλα προς τους μονοπωλιακούς ομίλους που είναι παραδοσιακά στην ηγεμονία”, τονίζοντας ότι “αυτές οι πολιτικές μαζί με το εγχείρημα του μεγάλου κεφαλαίου να ανακτήσει τον έλεγχο σημαντικών ενεργειακών και ορυκτών πόρων της χώρας, έχει τοποθετήσει τη Βενεζουέλα στο κέντρο των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική με τον χαρακτηρισμό της χώρας ως απειλής για την ασφάλεια των ΗΠΑ, συντονισμένες κυρώσεις από την ΕΕ και προπαγανδιστικές εκστρατείες που προωθούν τη διεθνή επέμβαση.

Μίλησε για το κάλεσμα του ΚΚΒ για την οικοδόμηση “της ευρύτερης ενότητας των πατριωτικών, δημοκρατικών και επαναστατικών λαϊκών δυνάμεων, χωρίς να γίνεται διάκριση της υποστήριξης ή όχι της ντόπιας κυβέρνησης, αλλά διαμορφώνοντας μια αποφασιστική αντιιμπεριαλιστική θέση” καθώς και για το “στρατόπεδο της αντίδρασης” το οποίο “έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα οργανώσεων με σημαντική κοινωνική βάση, η οποία προωθεί ανοιχτά παράνομες διεθνείς «κυρώσεις» κατά της χώρας, το άνοιγμα ενός δήθεν «ανθρωπιστικού καναλιού» για την προώθηση της ξένης παρέμβασης και ακόμη και άμεσης στρατιωτικής εισβολής”.

  • ‘Η επαναστατική διέξοδος από την κρίση απαιτεί συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και ανοιχτή προοπτική για την σοσιαλιστική επανάσταση’ τόνισε η Ανόι Ρόσας, επισημαίνοντας και τη σημασία της ενεργούς και μαχητικής αλληλεγγύης στον εργαζόμενο λαό της Βενεζουέλας.

Τον θαυμασμό του για την στάση αλληλεγγύης του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ελληνικού λαού εξέφρασε στην ομιλία του ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πορεία της Μπολιβοριανής Επανάστασης είπε ότι “μεταξύ 1998 και 2013 η πείνα μειώθηκε από το 21,10% στο 5%, ο υποσιτισμός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μειώθηκε κατά 57%, το 64% των συνολικών εσόδων του κράτους έχει επενδυθεί στον κοινωνικό τομέα, η Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της είναι δωρεάν, έχουν δημιουργηθεί 44 Πανεπιστήμια, πάνω από 3 εκατομμύρια έχουν συνταξιοδοτηθεί όταν στα 40 χρόνια της δεξιάς, δόθηκε σύνταξη σε λιγότερο από 4000 και η επαναστατική κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό των εργατών πάνω από 40 φορές, ενώ η Βενεζουέλα με την εθνικοποίηση της PDVSA (Πετρέλαια Βενεζουέλας) αποφασίζει κυρίαρχα τον έλεγχο των μεγαλύτερων αποθεμάτων του πλανήτη, 300 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου”.

Σημείωσε οτι μπροστά σε αυτά τα στοιχεία “είναι φυσικό να αναλάβει δράση ο ιμπεριαλισμός” και οι ΗΠΑ να εξαπολύουν διπλωματικό και οικονομικό πόλεμο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την άρνηση του προϊσταμένου του Ερυθρού Σταυρού στην Κολομβία να συμμετάσχει “στο ψέμα των ΗΠΑ”, καθώς “δεν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια”.

“Θα απαντήσουμε στην επίθεση με περισσότερη λαϊκή εξουσία, με μεγαλύτερα επίπεδα εργατικής οργάνωσης, με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, με διαφοροποίηση της οικονομίας μας, με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερο σοσιαλισμό” κατέληξε ο Χεσούς Φερνάντες Τόρες.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε ότι “καταδικάζουμε “δίχως μισόλογα, “ναι μεν, αλλά” και περιστροφές την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Βενεζουέλα, είτε προωθείται με ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, είτε με απόπειρα πραξικοπήματος, είτε και με τα δύο μαζί, είτε και με τελεσίγραφα που “ντύνονται” με κομψές εκφράσεις όπως “διπλωματική διαμεσολάβηση” και πιέσεις για τις λεγόμενες “ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές”.

“Για εμάς, ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, είναι ο λαός της χώρας, ο οποίος πρέπει μόνος του να αποφασίσει – χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις – για το παρόν και το μέλλον του” πρόσθεσε.

  • Ανέφερε ότι εκείνο που κρίνεται στη Βενεζουέλα είναι ο έλεγχος των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας και μια μεγάλη εσωτερική αγορά από τα αμερικανικά και ευρωπαϊά μονοπώλια και τους ντόπιους συμμάχους τους καθώς και η ανατροπή μίας εκλεγμένης ηγεσίας που διατηρεί οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με άλλες δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην περιοχή και διεθνώς. Κρίνεται το αν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, που έχουν στενές σχέσεις με τον ευρωατλαντισμό, θα έχουν ακόμη ένα στήριγμα, τη Βενεζουέλα, στην υποήπειρο”.

Είπε ότι χωρίς να εξιδανικεύεται η δύσκολη κατάσταση -που επιδεινώνεται από το εμπάργκο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις- του λαού της Βενεζουέλας ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, “πάει πολύ να κουνάνε το δάχτυλο οι εκμεταλλευτές, οι διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στις χώρες τους, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί, όλοι μαζί. Όπως όλοι μαζί και σε επίπεδο ΕΕ προωθούν τις επικίνδυνες αποφάσεις της Ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου”.

“Δε θέλουμε ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε πουθενά στον κόσμο μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση” υπογράμμισε Ν. Ζαχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι ο λαός της Βενεζουέλας και οι λαοί όλου του κόσμου και ακόμη περισσότερο αυτοί που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στην Ελλάδα έχουν σταθερό και ειλικρινή σύμμαχο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Καταδίκασε, “γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο του βενεζουελάνικου όσο και του ελληνικού λαού”, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, “που καλύπτει την εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ, αφού σε όσες ανακοινώσεις εξέδωσε, δε βρήκε το χώρο να αναφέρει ούτε μία φορά τις ΗΠΑ και τις ευθύνες τους. Και πώς θα μπορούσε όταν έχει γίνει ο καλύτερος σημαιοφόρος της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια”.

Καταδίκασε την συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ κατά του λαού της Βενεζουέλας, με τις οποίες στηρίζονται οι αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης”.

  • Ο Ν. Ζαχαρόπουλος καταδίκασε επίσης την στάση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων “που στηρίζουν την επέμβαση στη Βενεζουέλα” και έκανε λόγο για ψεύτικο δίπολο “πρόοδος-συντήρηση”, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και το θέμα αυτό, την στιγμή που “το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας, προτάθηκε από από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι μέλος η ΝΔ, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά και το Κόμμα των Σοσιαλιστών με το οποίο, ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται “αντιφασιστικά” και “προοδευτικά” μέτωπα, ενώ η “Σοσιαλιστική Διεθνής” άλλωστε, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει στήριξη στην ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, όπως και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας”.

“Ο συσχετισμός δε θα παραμείνει αιώνια αρνητικός. Το μέλλον δεν είναι ο γερασμένος και σάπιος καπιταλισμός. Ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός, είναι το μόνο πραγματικά σύγχρονο και νέο. Ας του ανοίξουμε το δρόμο” κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Ζαχαρόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια και τραγούδια των αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας, λέει ο Κουτσούμπας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: