“Σαρώνει” τη χώρα η “Χιόνη”: Πλημμύρες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι (photos, videos)




Ολόκληρη τη χώρα πλήττει η κακοκαιρία “Χιόνη”, με κύρια χαρακτηριστικά το κρύο, τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Απαγορευτικό απόπλου

Ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνοντας κατά τόπους τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ωρωπός-Ερέτρια και Καβάλα-Πρίνος.

Επίσης δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλόννησο για Βόλο. Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων ή ακυρώσεις.

Κλειστά σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, μετά και τις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού. Η απόφαση ελήφθη, καθώς προβλέπεται ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία

Παράλληλα, από τον δήμο Χανίων διευκρινίστηκε ότι «σήμερα Πέμπτη (14/2), το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Χανίων (πλην της Δ.Ε. Σούδας) θα βρίσκεται στις θέσεις του, για να εξυπηρετηθούν οι γονείς που, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν, δεν έχουν άλλη επιλογή ασφαλούς φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους». Κλειστές θα παραμείνουν ακόμα οι σχολικές μονάδες στους δήμους Πλατανιά και Αποκόρωνα.

Κινδύνεψαν οδηγοί στην Κρήτη

Άνοιξαν οι ουρανοί τη νύχτα στα Χανιά, με την έντονη κακοκαιρία που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης να συνεχίζεται, κινούμενη μεν ανατολικότερα, ωστόσο αφήνοντας πολλά προβλήματα, προτού εξασθενήσει, κυρίως στο οδικό δίκτυο ενώ δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αποθήκες πλημμύρισαν.

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία στα Χανιά της Κρήτης, καθώς δρόμοι πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση εγκλωβίζοντας οδηγούς στους δρόμους της πόλης.

Οπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα αν και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία, δεν προκλήθηκε ατύχημα ούτε υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Πηγή φωτογραφίας: Flashnews

Η πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων, δέχτηκε πάνω από 20 κλήσεις τη νύχτα για αντλήσεις υδάτων και απομάκρυνε δέντρα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα σε διάφορες περιοχές των Χανίων. Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται και σήμερα στην Κάτω Σούδα, στο Βαμβακόπουλο, στα Περβόλια αλλά και κεντρικότερα της πόλης, όπου οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη.
Το απόγευμα της Τετάρτης από την κακοκαιρία κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, κυρίως εγκλωβισμένων μέσα σε οχήματα που ακινητοποιήθηκαν σε δρόμους – ποτάμια, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε μεγάλο αλαλουμ στις πτήσεις των αεροπλάνων. Επίσης ο δήμος Πλατανιά, Αποκορώνου και Χανίων εξέδωσαν ανακοινώσεις για το κλέισιμο των σχολείων για λόγους ασφαλείας.

Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων

Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, που από χθες πλήττει την περιοχή των Χανίων.

Εκτός των επιπτώσεων στα δίκτυα όμβριων και ακάθαρτων, όπου τα συνεργεία της επιχείρησης προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ, στις πηγές της Αγιάς από τις οποίες αντλείται το νερό υδροδότησης του Δήμου Χανίων, έχει παρουσιαστεί έντονη θολότητα του αντλούμενου νερού, με συνέπεια τη διακοπή άντλησης από τις πηγές και την προμήθεια νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) μέσω των δικών του γεωτρήσεων.

Επίσης, λόγω βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια του ΟΑΚ, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με νερό, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στις Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας.

Στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με παροχή ποσοτήτων νερού μέσω της δεξαμενής του Αγίου Ιωάννη.

Στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας, λόγω των προβλημάτων με τα αντλιοστάσια του ΟΑΚ, έχει διακοπεί η παροχή νερού στις περιοχές Γαλατά και Δαράτσου. Ήδη, ενεργοποιήθηκαν δύο γεωτρήσεις του ΟΑΚ και εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα αποκατασταθεί η υδροδότηση των παραπάνω περιοχών στη Νέα Κυδωνία.

Στην περιοχή του Κάτω Σταλού παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη σε αγωγό ύδρευσης, ο οποίος διέρχεται παραπλεύρως πλημμυρισμένου ρέματος της περιοχής και η αποκατάσταση θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την υποχώρηση των ομβρίων υδάτων του ρέματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επέμβαση των συνεργείων.

Λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ δεν τροφοδοτείται με νερό η δεξαμενή στο Βαρύπετρο, με το πρόβλημα να παραμένει έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην συγκεκριμένη περιοχή και ελαττωθεί στα επιτρεπτά όρια η θολότητα των πηγών της Αγιάς.

Παροχές βοηθείας

Συνολικά, η Πυροσβεστική χθες, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου χρειάστηκε να επέμβει για παροχή βοηθείας σε 217 περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.

 

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την κακοκαιρία στην Αττική και σε όλη τη Νότια Ελλάδα

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, διακοπές ρεύματος και πτώση της τάσης σημειώθηκαν σε διαρκή βάση, ενώ αρκετά φανάρια στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τέθηκαν εκτός λειτουργία.

Την μαφία των φυλακών Κορυδαλλού “ξήλωσε” η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΕΤΕΟ.GR, ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, FLASHNEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: