“Έμφραγμα” στα νοσοκομεία της Κύπρου λόγω της γρίπης Α΄: Συμβουλές για τις ευάλωτες ομάδες




Έντονη ανησυχία παρατηρείται για την έξαρση της γρίπης Α, την ίδια ώρα που στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων του νησιού παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας Omegalive.com.cy, το κυπριακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου καταγράφηκαν 25 περιστατικά και τέσσερις θάνατοι από την γρίπη Α΄.

  • Οι τρείς από τους τέσσερις θανάτους συνέβησαν σε ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α΄, ενώ στην τέταρτη περίπτωση η γρίπη Α΄ επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενή.

«Έμφραγμα» στα Νοσοκομεία λόγω γρίπης

Το αδιαχώρητο παρατηρείται στα Νοσοκομεία λόγω της έξαρσης της γρίπης με γιατρούς και νοσηλευτές να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν τα περιστατικά που μέρα με τη μέρα αυξάνονται, με την κατάσταση στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας να είναι τραγική καθώς λόγω των αυξημένων περιστατικών δεν υπάρχουν ούτε κλίνες για εισαγωγή ασθενούς.

Αντιμετώπιση της γρίπης

  • Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
  • Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
  • Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
  • Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
  • Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Έρευνα της αστυνομίας στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου μετά από καταγγελία για χρηματισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: