Προβλήματα από τη «Χιόνη»: Πλημμύρες στα Χανιά, 10 μποφόρ στην Πεντελη (photos, videos)




Η «Χιόνη» συνεχίζει να επηρεάζει τον καιρό της κεντρικής και νότιας χώρας με τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες, δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα.

Στον πίνακα φαίνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).

Παράλληλα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα την έκδοση πολλών απαγορευτικών απόπλου.

Στον πίνακα κάτω μπορείτε να δείτε τις ισχυρότερες ριπές που κατέγραψαν οι σταθμοί μας.

Οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αναμένεται να συνεχίσουν έως το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά 1 έως 2 μποφόρ.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ισχύς του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 μποφόρ.

Χανιά: Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Κλειστά και αύριο σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες των δήμων Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου. Την απόφαση για να μην ανοίξουν τα σχολεία έλαβαν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια κυρίως στις μετακινήσεις των μαθητών καθώς πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και άλλοι παραμένουν κλειστοί λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων βράχων και πετρών.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Χανίων κλειστός θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας ο δρόμος Σφηνάρι – Κάμπος στην περιοχή Κισάμου λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη περιοχή, των παρασυρόμενων από την κακοκαιρία βράχων και δέντρων, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες των συνεργειών και μηχανημάτων της Π.Ε. Χανίων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε οδικές υποδομές και δίκτυα πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και σε καλλιέργειες που έχουν καλυφθεί από μεγάλες ποσότητες νερού. Από το απόγευμα της Τετάρτης όταν και υπήρξε ένταση των καιρικών φαινομένων βρίσκεται επί ποδός το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Από τις βροχές πλημμύρισαν επίσης σπίτια και επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές.

Την κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Nα κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Όπως επισημαίνει στο αίτημά του, αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο του οδικού δικτύου.

Παράλληλα ο κ Αρναουτάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύσκεψης την Παρασκευή το πρωί στα Χανιά με τους όλους τους δημάρχους της ΠΕ Χανίων. Λόγω των καταπτώσεων χωμάτινων όγκων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε αρκετα σημελια του επαρχιακού δικτύου.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης

Αποχέτευσης Χανίων προκάλεσε η κακοκαιρία Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, που από χθες πλήττει την περιοχή των Χανίων.

Εκτός των επιπτώσεων στα δίκτυα όμβριων και ακάθαρτων, όπου τα συνεργεία της επιχείρησης προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Χανίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ, στις πηγές της Αγιάς από τις οποίες αντλείται το νερό υδροδότησης του Δήμου Χανίων, έχει παρουσιαστεί έντονη θολότητα του αντλούμενου νερού, με συνέπεια τη διακοπή άντλησης από τις πηγές και την προμήθεια νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) μέσω των δικών του γεωτρήσεων. Επίσης, λόγω βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια του ΟΑΚ, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με νερό, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στις Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στον Βόρειο Οδικό Άξονα του Ρεθύμνου

Ομαλοποιείται η κατάσταση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης αρχιπύραρχου Νικόλαου Λαγουδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η συνεχής βροχόπτωση.

Όπως είπε ο κ. Λαγουδάκης έπειτα από ενημέρωσή του από την ΕΜΥ, το φαινόμενο εκτονώνεται .

Οι υπερχειλίσεις χειμάρρων και μικρών παραποτάμων είναι σε πλήρη γνώση των αρμοδίων και σε συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομίας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση των κατοίκων και διερχομένων, ενώ υπάρχει και φυσική παρουσία αστυνομικών υπαλλήλων στα επικίνδυνα σημεία.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που λόγω πτώσης βράχων και πρανών είχε σημειωθεί στο ύψος Πανόρμου στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου Ηρακλείου αποκαταστάθηκε ενώ δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για κατοίκους και σπίτια.

Απαγορευτικό απόπλου

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους τα 10 Μποφόρ.

Σε ισχύ βρίσκεται το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΕΤΕΟ.GR, FLASHNEWS

“Σαρώνει” τη χώρα η “Χιόνη”: Πλημμύρες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι (photos, videos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: