Πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας βλέπει ο Τζινπίνγκ: Ήξεις αφήξεις Τραμπ για δασμούς




Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα εξελίσσονται «εξαιρετικά καλά», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετριάζοντας ωστόσο τον ενθουσιασμό του με την φράση: «Ο Θεός γνωρίζει τι σημαίνει αυτό».

  • «Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτήν τη χώρα να συνάψουμε μια πραγματική συμφωνία» επισήμανε ο ίδιος. «Οι δασμοί βλάπτουν την Κίνα πολύ άσχημα. Δεν τους θέλουν, και ειλικρινά, εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ήταν τιμή μου να τους άρω» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, διατηρώντας τους ισχύοντες δασμούς, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ περίπλοκες».

  • «Είναι πιθανόν ότι θα παρατείνω την ημερομηνία» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Αλλά, εάν το κάνω αυτό, εάν δω ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία ή ότι η συμφωνία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα το κάνω αυτό με τους ίδιους δασμούς, που βρίσκονται σε ισχύ τώρα, δεν θα αυξήσω τους δασμούς».

Σημαντική πρόοδο βλέπει και ο Τζινπίνγκ

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο σε αυτή τη φάση» ύστερα από τις διήμερες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

  • Ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που βρίσκονταν στη χώρα για τον νέο γύρο σινοαμερικανικών οικονομικών και εμπορικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου.

Χαρακτηρίζοντας τις σινοαμερικανικές σχέσεις από τις σημαντικότερες διμερείς σχέσεις στον κόσμο σήμερα, ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα και σημαντικές ευθύνες στην προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.

  • Η διατήρηση υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών και πληροί τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο και επιτεύχθηκε σημαντική συναίνεση καθώς και οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

  • «Ελπίζω ότι και οι δύο ομάδες θα ενισχύσουν την επικοινωνία, θα επικεντρωθούν στη συνεργασία και θα διαχειριστούν τις διαφορές με βάση τις αρχές και τις κατευθύνσεις που όρισε ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ προκειμένου να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και των διμερών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Σι.

Οι δύο ομάδες έχουν πραγματοποιήσεις εντατικές και θετικές διαβουλεύσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ο Σι.

  • «Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι χώρια. Μόνο μέσω συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση και η αντιπαράθεση σίγουρα θα οδηγήσει σε ένα σενάριο που θα έχει μόνο ηττημένους», δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η «συνεργασία είναι η καλύτερη επιλογή και για τις δύο πλευρές».

Αναφορικά με τις διαφορές και τις προστριβές στο εμπόριο, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να τις επιλύσει μέσω συνεργασίας και να καταλήξει σε μια συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Φυσικά, υπάρχουν αρχές στην συνεργασία», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει στραφεί στο Πεκίνο αυτές τις δύο ημέρες, ο Σι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «πέτυχαν και πάλι σημαντική πρόοδο για αυτή τη φάση».

«Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Ελπίζω ότι όλοι θα καταβάλλετε επίμονες προσπάθειες για να επιτύχετε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xhinua

“Θαυμάσια” νέα από τον Τραμπ: Τις επόμενες 24 ώρες ανακοινώσεις για Συρία και “χαλιφάτο”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: