Πως την είδε τη …δουλειά ο Κοντονής και ξαφνικά(;) ξύπνησε; Είναι λαγός για το νέο “σχέδιο Ανάν”;




Του ΠΑΜΠΟΥ Σ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ

Υπάρχει ακόμα μια μειοψηφική ομάδα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ (όπως υπήρχε και στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ την εποχή του δημοψηφίσματος αλλά έσπασε τα μούτρα της και κυριολεκτικά και μεταφορικά με το αποτέλεσμα του) που δεν είχε κρύψει ποτέ τις κενές περιεχομένου και επιπόλαιες κουβέντες του καφενέ με τις οποίες προωθούσε (και προωθεί) το σχέδιο Ανάν.

  • Ωστόσο, σε τέτοια (παρατεταμένη και συγκρουσιακή) προεκλογική περίοδο, κυρίως μετά τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε, την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ΔΕΝ την παίρνει να ανοίξει το μέτωπο του Κυπριακού, παρά το ότι ως πρόβλημα και πολιτικό θέμα απέχει παρασάγγας από το σκοπιανομακεδονικό και τις συμφωνίες των Πρεσπών.

Με ένα έμμεσο τρόπο ο Πρωθυπουργός το είπε ή το απέκρυψε όταν απαριθμούσε τους στόχους  που έχει ορίσει η κυβέρνηση του μέχρι τη λήξη της συνταγματικής της θητείας, δλδ τις επόμενες εκλογές.

  • Ακόμα και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σίγουρα θα το σκεφτεί πολλές φορές αν ενδείκνυται η αναμόχλευση του Κυπριακού με μεγαλύτερου βαθμού ρόλο της κυβέρνησης του. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι θεωρείται ελάχιστα πιθανή η επαναφορά του Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ για να συνεχίσει από εκεί που άφησε το θέμα στον αντικαταστάτη του, δλδ τον ίδιο τον Τσίπρα.

Κι αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι διότι η Λευκωσία θα βρεθεί χωρίς αντιστάσεις και μόνη της για να συνεχίσει την μέχρι σήμερα αποτυχημένη (εκ των αποτελεσμάτων της) γραμμή πολιτικόδιπλωματικών επιλογών που ακολουθεί.

  • Ωστόσο η αριστερά της οποίας ηγείται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει μέσα στο DNA της τη συμπεριφορά της αμοιβάδας ή, αν θέλετε, της φυσαλίδας του βράζοντος υγρού, δλδ τον συνεχή πολλαπλασιασμό μέχρι υπερχείλισης, που στη στεγνή και πεζή πολιτική λέγεται διάσπαση.

Γι αυτό, όπως κάθε «αριστερό» κόμμα έχει πάντα αναπτύξει τρόπους αυτοάμυνας αλλά και έχει μάθει να διατηρείται, να ανασυντάσσεται και, αν συγκυριακά βρει στο δρόμο ευκαιρία (όπως συνέβη πριν τέσσερα χρόνια) να επιχειρεί να εξουσιάσει.

  • Ίσως μέσα σε αυτό το πλαίσιο των εσωτερικών ισορροπιών και πιέσεων μπορούν να ενταχθούν και οι απόψεις που (ξαφνικά, παραμονές, μάλιστα,  της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία) εξέφρασε για το Κυπριακό ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής  το π. Σαββάτο στην εκπομπή «Επτά», αναμοχλεύοντας ένα θέμα που για κάποιους «χρονίζει αδικαιολόγητα».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι απόψεις αυτές συμπυκνώνονται στον αφορισμό περί χαμένης «ιστορικής ευκαιρίας», με τον οποίο χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν, αγνοώντας ευθέως το 76% των ψήφων με το οποίο το απέρριψαν οι Ε/Κ, με πρωτοπόρο τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στις 24/04/2004.

  • Συνεπώς, και συνελόντι ειπείν,  τόσο ο Κοντονής όσο και αυτοί που μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν μαζί του, «κάτι» θέλουν να πούνε στον Πρωθυπουργό, αλλά ακόμα δεν επιδιώκουν ή δεν μπορούν να θέσουν το ζήτημα ανοικτά.

Εκτός αν ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος λειτούργησε ως «λαγός» του και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα…

Οπότε, αλλάζουν όλοι οι παρονομαστές του κλάσματος!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τι κάνεις όταν σου κλέβουν τη γη σου και την κληρονομιά σου; Τα εθνικά θέματα και η εθνική μιζέρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: