Διαψεύδει η Λευκωσία: Ποια είναι η αλήθεια για την γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ




Απαντητική ανακοίνωση σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Σε σχέση με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ερευνητική γεώτρηση «Glaucus-1», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διευκρινίζει ότι η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα.

Επισημαίνεται, περαιτέρω, ότι αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες της γεώτρησης, το Υπουργείο, σε συνεννόηση με την αδειούχο κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., θα προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αντιμετωπίζουν το θέμα με προσοχή και υπευθυνότητα και αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν τα σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από χθες το βράδυ. Όπως τόνισε το αρμόδιο υπουργείο, η γεώτρηση συνεχίζεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σίγμα, δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας θα γίνουν την άλλη εβδομάδα. Υπήρχε η αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονταν αύριο Παρασκευή, οπότε, μετά τη δήλωση του Κύπριου υπουργού φαίνεται ότι η ημερομηνία έχει ήδη αλλάξει.

Όπως έγραψε την Κυριακή η ιστοσελίδα μας:

  • Οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προγραμματίζονται δηλώσεις από την Κυβέρνηση σε συντονισμό με την κοινοπραξία των εταιρειών, που χρονικά τοποθετούνται είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ή την επόμενη, μετά τις 25/2. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, πριν τις ανακοινώσεις θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κόμματα.

Η Καθημερινή της Κύπρου γράφει σήμερα για θετικά μηνύματα, υπό τη μορφή πληροφοριών, για τη δεύτερη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εργασίες στον στόχο «Γλαύκος», όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνονται και οι πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν πως στο σημείο της γεώτρησης, έχει εντοπιστεί κοίτασμα Φυσικού Αερίου (ΦΑ), η ποσότητα του οποίου είναι εμπορεύσιμη.

Οι πληροφορίες για θετικά αποτελέσματα προέρχονται από πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, που παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εφημερίδα γράφει ότι το κοίτασμα που φαίνεται να έχει εντοπιστεί, απέχει από τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν κατά την έναρξη των εργασιών της ExxonMobil, στον προηγούμενο στόχο «Δελφύνη».

Με βάση τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν, το κοίτασμα που λέγεται ότι έχει εντοπιστεί στον στόχο «Γλαύκος» δεν είναι τόσο μεγάλο, όμως είναι εμπορεύσιμο. Κάτι, που όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, είναι πάνω από τα 2,5 tcf ποσότητα που θεωρείται η ελάχιστη για να χαρακτηριστεί ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο.

  • Και άλλες πηγές ομιλούν για «καλά αποτελέσματα», αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, όλες οι πληροφορίες χαρακτηρίζονται ανεπιβεβαίωτες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence Point:

Η διαρροή για το νέο μεγάλο κοίτασμα που ανακάλυψε η Exxon Mobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το αποκαλούμενο ως «Οικόπεδο 10», σημαίνει σύμφωνα με έμπειρους και έγκυρους παρατηρητές των ενεργειακών τεκταινομένων του ελληνοκυπριακού χώρου, ότι προετοιμάζεται σιγά σιγά το έδαφος διά των ΜΜΕ για τη μεγάλη ανακοίνωση, τη νέα «γιγαντιαία» ανακάλυψη στην Κύπρο.

Όπως είχε αναφερθεί από τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο, οι πιθανότητες ήταν υπέρ μιας ανακάλυψης στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα είναι μικρότερη από το αιγυπτιακό κοίτασμα «Zohr», δεδομένου ότι o όγκος της δομής του «Γλαύκος» είναι περίπου ο μισός αυτού του «Zohr».

  • Ωστόσο, ο πολύπειρος ειδικός, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, προειδοποιεί ότι θα πρέπει να κρατήσουμε επιφυλάξεις όσον αφορά το τελικό μέγεθος του κοιτάσματος, αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις.

Το κοίτασμα αυτό, φαίνεται πως είναι πλούσιο σε «φυσική νεζίνη», δηλαδή έχει πολλούς υγρούς υδρογονάνθρακες, το οποίο είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, έως ότου η εταιρία που έχει διενεργήσει τις γεωτρήσεις, μας λύσει όλες τις απορίες…

Θα πρέπει ωστόσο να υπενθυμιστεί, ότι το κοίτασμα «Ζohr» της Αιγύπτου περιέχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ή περί τα 6 δισεκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

Επίσης, να υπενθυμιστεί ότι στη διεθνή αγορά, ένα κοίτασμα θεωρείται «γιγαντιαίο» (giant), όταν τα αποθέματα του είναι της τάξης των 0,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και «υπεργιγαντιαίο» (supergiant) όταν τα αποθέματα υπερβαίνουν τα 3,4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σε μερικές μέρες θα έχουμε τις απαντήσεις που αναζητάμε…

Απειλούν οι Τούρκοι: Μέσα Φεβρουαρίου η γεώτρηση του Πορθητή ανοιχτά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: