Πληροφορίες ότι η αεροπορία του Πακιστάν κατέρριψε δύο πολεμικά αεροπλάνα της Ινδίας




Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσααν ότι κατέρριψε δύο αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, μία ενέργεια που θα μπορούσε να είναι η αιτία για γενικευμένο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ως γνωστόν κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και η ένταση ανάμεσά τους κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να αποφύγουν κάθε «περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» και μια «κλιμάκωση», «πάση θυσία», ενώ ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει «αποφασιστική» δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο την επικράτειά του.

«Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

«Ενεθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία κα να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα», συνέχισε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ακόμη πως επισήμανε στο Ισλαμαμπάντ ότι είναι «επείγον» το Πακιστάν «να αναλάβει δράση (…) εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του».

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών χθες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «πολύ μεγάλος αριθμός» τους, μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας. Η κυβέρνηση του Πακιστάν διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της, διέψευσε ότι υπήρξαν νεκροί στις ινδικές επιδρομές, ενώ ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων άφησε να πλανάται η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι διεξήχθη «προληπτικό πλήγμα» εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης τζιχαντιστών

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε τα ξημερώματα «ένα προληπτικό πλήγμα» σε περιοχή του Πακιστάν και σκότωσε «μεγάλο αριθμό» μελών μιας ισλαμιστικής οργάνωσης, ενώ το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε την «παραβίαση» της Γραμμής Ελέγχου στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, είναι οξυμένη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο ινδικό Κασμίρ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 στελεχών των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ινδία έπληξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Τζάις-ι-Μοχάμαντ (JEM) στην Μπαλακότ. Σε αυτή την επιχείρηση, εξαλείφθηκε πολύ μεγάλος αριθμός τρομοκρατών, εκπαιδευτών, ανώτερων στελεχών και τζιχαντιστών εκπαιδευμένων στη διάπραξη επιθέσεων καμικάζι», δήλωσε ο Βιτζάι Γκοχλί, υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, η JEM, μία ένοπλη οργάνωση που δρα εναντίον της Ινδίας στο Κασμίρ και έχει συμμαχήσει με την αλ Κάιντα, προετοίμαζε νέες επιθέσεις.

«Εξαιτίας του άμεσου κινδύνου ένα προληπτικό πλήγμα ήταν απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο Γκοχλί. «Η ύπαρξη τέτοιων κέντρων εκπαίδευσης όπου μπορούν να εκπαιδευτούν εκατοντάδες τζιχαντιστές δεν θα μπορούσε να λειτουργεί αν δεν το γνώριζαν οι πακιστανικές αρχές», κατήγγειλε ο ίδιος.

Από την πλευρά του το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ και «έριξε (μέρος από το) φορτίο» του, αφού η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών τα οποία το αναχαίτισαν, πάντως, τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

«Ινδικό (στρατιωτικό) αεροσκάφος εισέβαλε στον τομέα της Μουζαφαραμπάντ», τόνισε ο υποστράτηγος Άσιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος σε μια περιοχή στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει στο Πακιστάν.

Πρόσθεσε πως αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν», το ινδικό μαχητικό προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους «του φορτίου» του καθώς «διέφευγε», κι ότι το φορτίο αυτό κατέπεσε «κοντά στην Μπαλακότ».

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι προειδοποίησε ότι η χώρα του «διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε μια προσήκουσα απάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να επικρατήσει «η λογική» στην Ινδία.

Ο Πακιστανός στρατιωτικός αναλυτής Χασάν Ασκάρι εκτίμησε ότι «η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ινδία για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη της χώρας είναι επικίνδυνη».

«Αν συνεχιστούν τέτοιου είδους ενέργειες, μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρεία σύγκρουση η οποία δεν θα χρησιμεύσει παρά στο να βυθίσει την περιοχή σε μεγάλη κρίση», πρόσθεσε.

Η Ινδία κατηγορεί εδώ και καιρό το Πακιστάν ότι στηρίζει υπογείως τις εισβολές ισλαμιστών ανταρτών και την εξέγερση στο ινδικό Κασμίρ, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.

Η επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου προκάλεσε μεγάλη οργή στην Ινδία καθώς και εκκλήσεις για αντίποινα. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στις εκλογές της άνοιξης, δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη και τους σχολιαστές να δώσει μια σκληρή απάντηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Παρασκευή την κατάσταση «πολύ επικίνδυνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Νέο Δελχί, India

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: