Πήρε… “αέρα” ο Οζερσάι: Μιλά για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές που τους “ανήκουν”




Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχτεί ένα μοντέλο συνεταιρισμού βασισμένο στον διαμοιρασμό πρέπει να δοκιμαστεί ένα μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία, δήλωσε ο παράνομος ψευδο-“υπουργός Εξωτερικών” Κουντρέντ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι το συνεταιρικό μοντέλο ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί.

  • Όπως είπε στην περίπτωση που ε/κ πλευρά δεν αποδεχτεί ούτε αυτό το μοντέλο τότε “θα αναγκαστεί να διαμοιραστεί το νησί χωρίς τη θέλησή της”. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εσκεμμένα προσπαθεί να θολώσει τα νερά με την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
  • Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο παράνομος ψευδο-“υπουργός Εξωτερικών” Κουντρέντ Οζερσάι ανέφερε ότι το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έδωσε στην Τουρκία, θα ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στις περιοχές που του ‘ανήκουν’, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι σε θέση να περιμένει τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί στο θέμα της ενέργειας.

“Αφού έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Με τα όργανα που έχουμε στα χέρια μας πιέζουμε την ε/κ πλευρά να κινηθεί δίκαια”, ανέφερε.

  • Για το Κυπριακό, ο Κουντρέντ Οζερσάι είπε ότι μετά το Κραν Μοντάνα στην πραγματικότητα κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσέγγιση του ΟΗΕ.

“Το λέω καθαρά. Όχι επειδή αυτή η ομοσπονδία είναι κακό μοντέλο. Επειδή στην Κύπρο δεν υπάρχουν όροι που να συμβάλουν για την δημιουργία ομοσπονδίας. Για μια ομοσπονδία στην οποία θα διαμοιράζεται η εξουσία και ο πλούτος χρειάζονται δύο πλευρές έτοιμες να διαμοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο. Αυτή τη στιγμή όλοι συμφωνούν ότι ‘η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο’”. Θα φέρουμε σε σημείο τους Ε/κ που να είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν την εξουσία; Λόγω της κατάστασης στο νησί μετά από 50 χρόνια έχει αποδειχτεί ότι η ομοσπονδία δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει”, ανέφερε.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι δεν είναι μόνο ο κ. Νίκος Αναστασιάδης “που δεν θέλει να διαμοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο στην Κύπρο, αλλά και οι προηγούμενοι ηγέτες δεν ήθελαν να υιοθετήσουν ένα συνεταιρισμό βασισμένο στον διαμοιρασμό”.

  • Αναφερόμενος στην συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η ε/κ πλευρά εσκεμμένα προσπαθεί να θολώσει τα νερά, προσθέτοντας ότι το κάνει για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν και να δημιουργήσει ξανά φαύλο κύκλο.
  • Ο Τ/κ πολιτικός αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία την οποία εισηγείται, προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα οι πλευρές να συμφωνήσουν τι θα συζητήσουν. “Δεν πρέπει να φυλακιστούμε μέσα στον ίδιο φαύλο κύκλο με τα βήματα που έκανε ο Αναστασιάδης για να θολώσει τα νερά. Η τ/κ πλευρά πρέπει να το προσέξει αυτό”, ανέφερε.

Ο Κουντρέντ Οζερσάι ανέφερε ότι το 2004 με το σχέδιο Ανάν δοκιμάστηκαν και οι διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα, κλειστού τέλους και εξαντλήθηκαν. “Δεν πρέπει να δίνεται το λάθος μήνυμα στον κόσμο ότι δήθεν αν δοκιμαστεί και αυτό θα λυθεί το Κυπριακό. Και αυτό δοκιμάστηκε”, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι προσθέτοντας ότι αν η ε/κ πλευρά δεν θα προσεγγίσει ένα μοντέλο συνεταιρισμού βασισμένο στον διαμοιρασμό πρέπει να δοκιμαστεί ένα μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία.

“Στην περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν προσεγγίσει και ένα συνεταιρικό μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία θα αναγκαστεί να διαμοιραστεί το νησί χωρίς τη θέλησή της”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ
21/02/2019 19:55

Ξεσπά ο Δήμος Κερύνειας: Μόνο σφετεριστές στα κατεχόμενα, όχι χρήστες των περιουσιών μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: