Παγώνει τις εξελίξεις ο Ταγίπ Ερντογάν: Στήνει σκηνικό πιέσεων για τη Λευκωσία το καλοκαίρι

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα παγώνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση, ενώ την ίδια ώρα στήνει σκηνικό πιέσεων για το καλοκαίρι.

Στόχος να συμπέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

  • Η Τουρκία, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμορφώνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρεί πως τα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η Λευκωσία θα την εξαναγκάσουν είτε να αποδεχθεί υπό την πίεση των εξελίξεων ρυθμίσεις που διαχρονικά επιδιώκει η  Άγκυρα είτε να απορρίψει και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα. Αυτά τα νέα δεδομένα παραπέμπουν στα όσα διατυπώνονται και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από κάποιες δυνάμεις,  ότι «το Κυπριακό δεν θα είναι το ίδιο εάν δεν λυθεί μέχρι το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του στην Άγκυρα, πως προτάσσει δυο θέματα προς συζήτηση: Την πολιτική ισότητα και το εδαφικό! Όσον αφορά το θέμα της Ασφάλειας, το έχει ως γνωστό παραπέμψει σε τεχνοκράτες Ελλάδος και Τουρκίας, χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Την ίδια ώρα, πληροφορίες σημειώνουν πως ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, με παρεμβάσεις του προς την Γραμματεία του ΟΗΕ ( και την κ. Λουτ) φαίνεται να έχει πείσει τους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού, για την πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύει η τουρκική πλευρά. Έπεισε, επίσης, και για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, που ήδη καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Αναμένοντας καλά νέα από ExxonMobil

Στο πεδίο της Ενέργειας, ενθαρρυντικά είναι όπως φαίνεται τα πρώτα νέα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10, στον στόχο «Γλαύκος». Ωστόσο, οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προγραμματίζονται δηλώσεις από την Κυβέρνηση σε συντονισμό με την κοινοπραξία των εταιρειών, που χρονικά τοποθετούνται είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Φεβρουαρίου ή την επόμενη, μετά τις 25/2.

Η Λευκωσία θεωρεί πως εάν επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα θα διασφαλιστεί η αμερικανική παρουσία σε βάθος χρόνου ενώ δεν αποκλείεται η ExxonMobil να διευρύνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εκτός.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Είπε -και ουδείς συγκινήθηκε- ότι μόνο η Κύπρος χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία; Το Αιγαίο;

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required