Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παιδικής ηλικίας: 300 παιδιά το χρόνο προσβάλλονται στην Ελλάδα




Εθνική προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί για το Σύστημα Υγείας, η βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τονίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αφορμή την 15η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

  • Επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους. Αναφέρει ότι «η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας».

Η έλλειψη δεδομένων, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, δημιουργεί μεγάλο κενό στην προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. «Θεωρούμε πολύ θετικό βήμα το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημά μας και προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Ασθενών Σπανίων Καρκίνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας».

300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο ετησίως στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα, όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται «και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας», τονίζει η ΕΛΛΟΚ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, όπως αναφέρει, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα που πηγάζει μέσα από συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες και με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, αναπτύσσει δράσεις και συνεργασίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

  • Σημειώνει ότι «είναι σημαντικό το μέγεθος των προκλήσεων και των ανεκπλήρωτων αναγκών για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας». Ενδεικτικά αναφέρει την απουσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον μικρό ασθενή και την οικογένειά του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, αλλά και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές και απουσία συστηματικής παρακολούθησης κατά την ενήλικη περίοδο της ζωής τους, παρότι έχει διαπιστωθεί ότι πολλές παθήσεις που εμφανίζονται τότε, σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου κατά την παιδική ηλικία.

Η ΕΛΛΟΚ θεωρεί, επίσης, απαραίτητο να υπάρξει κρατική πρόνοια για τους γονείς των παιδιών με καρκίνο και, συγκεκριμένα, αναγνώριση του χρόνου νοσηλείας και φροντίδας του παιδιού ως συντάξιμου, αύξηση της ετήσιας άδειας διακοπών των γονέων παιδιών με καρκίνο σε θεραπεία, παροχή επιδόματος φροντίδας σε άνεργους γονείς για την αντιμετώπιση των επιπλέον εξόδων φροντίδας του μικρού ασθενούς, δημιουργία σχολείων εντός των ειδικών νοσοκομειακών μονάδων για παιδιά με καρκίνο με απόσπαση νηπιαγωγών και δασκάλων για την απασχόληση των παιδιών όταν έχουν ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν εύκολα στο σχολικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, και δημιουργία ξενώνων για γονείς και παιδιά σε θεραπεία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Κάθε χρόνο, πάνω από 150.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70%-80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Σχεδόν 2.000 άγνωστα έως τώρα είδη βακτηρίων ζουν στο ανθρώπινο έντερο, λέει νέα μελέτη

13/02/2019 12:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ Ε.Φουσέκη
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: