Ουάσιγκτον και Άγκυρα δεν αλλάζουν τις θέσεις τους για τους S-400: Προς οριστική ρήξη;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ξεκαθάρισε το θέμα των ρωσικών S-400 καθώς η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στις θέσεις τους. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα οι σχέσεις θα οδηγηθούν σε πλήρη ρήξη και η Αμερική αναγκαστικά θα υποβάλει και κυρώσεις, εάν δεν αλλάξει την απόφασή της η Άγκυρα.

  • Η τουρκική κυβέρνηση οριστικά και αμετάκλητα προχωρεί με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Αυτή είναι η ενημέρωση προς τους Αμερικανούς.
  • Και η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Αυτό επηρεάζει και το σύστημα Πάτριοτ και βεβαίως τα μαχητικά F-35.

Οι Αμερικανοί έκαναν μία τελευταία προσπάθεια την περασμένη εβδομάδα. Πρότειναν την ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και ως αντάλλαγμα να δώσουν στην Τουρκία και τους Πάτριοτ και τα μαζητικά F35, αλλά η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική.

Έτσι έχουν μέχρι της στιγμής τα πράγματα και διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν δεν θα αλλάξουν. Αλλά βεβαίως πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός διότι έχουμε να κάνουμε με δύο απρόβλεπτους ηγέτες, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ ανέβασε και άλλο τους τόνους. Και υπάρχει λόγος που το έκανε για να φαίνεται ότι πρόβλημα με την Τουρκία έχουν και οι δυτικοί σύμμαχοι, όχι μόνο η Αμερική.

Με αφορμή την αναγγελία ότι η παράδοση των S-400 θα γίνει τον Οκτώβριο, η κ. Χάτσισον προειδοποίησε την Τουρκία και ζήτησε την ακύρωση της παραγγελίας.

Ανησυχούμε πολύ, είπε για το γεγονός ότι ένα ρωσικό σύστημα θα εγκατασταθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν ανησυχούμε μόνο εμείς αλλά όλη η Συμμαχία, τόνισε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και επανέλαβε:

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κάθε είδους ρωσικό πυραυλικό σύστημα σε μια από τις συμμαχικές μας χώρες”, δήλωσε η Χάτσισον. “Όλη η συμμαχία ανησυχεί γι ‘αυτό και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα πάρει τη σωστή απόφαση και θα αναζητήσει ένα άλλο σύστημα”.

Τονίστηκε επίσης ότι με τους S-400 κινδυνευει η ασφάλεια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

“Προστάτης” των …δικαιωμάτων της Τουρκίας είναι οι Ε.Δ. της, κομπάζει η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: