Οι Τούρκοι απέκλεισαν το Καστελόριζο για άσκηση: Εξέδωσαν την τρίτη κατά σειρά Navtex




Στην τρίτη κατά σειρά έκδοση NAVTEX από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο προχώρησε η Άγκυρα, την ώρα μάλιστα που είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Την έιδηση έγραψε πρώτη η ιστοσελίδα μας.

Η νέα τουρκική πρόκληση στοχεύει σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών βρίσκεται η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα.

Η τουρκική NAVTEX (0251/19) ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε περιοχή εντός του ελληνικού FIR και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR). Δεν είναι τυχαίο -σημειώνει η Ηellas Journal- ότι η περιοχή της άσκησης έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει και στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή νότια του Καστελόριζου».

Η έκδοση δεκάδων NAVTEX και NOTAM από τις τουρκικές Αρχές αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να αλλάξει η τουρκική τακτική που στοχεύει στο «πριόνισμα» ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκαν τη Δευτέρα πέντε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις έγιναν από τρεις σχηματισμούς τεσσάρων τουρκικών F-16 και δυο F-16 και δύο F-4. Παράλληλα σημειώθηκαν και οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Στην παραβατική δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη, αναμεσά τους και 3 CN-235 καθώς και 2 ελικόπτερα.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, αναμένεται να θέσει εκ νέου, όπως έκανε και ο Ερντογάν, το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Έλληνα ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση «ορισμένα πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στη θέση τους» και να γίνει συζήτηση σε ειλικρινή βάση ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει στον Τούρκο ομόλογό του φάκελο με την παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, στον αέρα και τη θάλασσα.

Από την απάντηση θα φανεί κατά πόσο η Άγκυρα επιμένει στις γνωστές αιτιάσεις της για το Αρχιπέλαγος, τα νησιά, τις γκρίζες ζώνες, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες επικαλείται η Hellas Journal, oι οποίες διαβάζουν προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις, σημειώνουν πως η Άγκυρα θα συζητήσει μεν, αλλά θα προχωρήσει δε τα σχέδα εναντίον της Κυπριακής ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά εξηγεί ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν να κατανοούν, αν όχι απόλυτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα λέγονται στο τραπέζι και κυρίως το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που πάντα υπάρχει, είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα. Όμως μετά το πέρας των συνομιλιών, οι πράξεις και μόνο πολλές φορές αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τομέας σύγκλισης των απόψεων κι αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Σημειολογικά καταγράφεται πως την ημέρα που ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα πραγματοποίησε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, στο FIR Αθηνών, υπήρχαν τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4, αλλά και CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου.

Με νέα NAVTEX η Άγκυρα “στρώνει το χαλί” της πρώτης συνάντησης Αποστολάκη-Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: