Οι κόκκινες γραμμές Αποστολάκη στον Ακάρ: Tόξο ασφαλείας στα Βαλκάνια μέσω Σκοπίων!




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Υπό την σκέπη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα θελήσει να θέσει από σήμερα κι’ όλας ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης τις στρατιωτικές δυνάμεις των Σκοπίων με την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 17 της συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει την στενή αμυντική συνεργασία σε πολλούς τομείς.

  • Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωναν πως όσο σημαντική για την ηρεμία στο Αιγαίο είναι η συνάντηση Αποστολάκη- Ακάρ, άλλο τόσο σημαντική, ίσως και περισσότερο, είναι και η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ΥΠΑΜ της γειτονικής βόρειας χώρας.
  • Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε το στίγμα των προθέσεων με τις οποίες ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, πριν λίγες μέρες εντός του Ελληνικού κοινοβουλίου, που με απλά λόγια είχε τονίσει πως η άμεση αμυντική συνεργασία και το να πάρουμε μαζί μας τα Σκόπια είναι υπέρ της Εθνικής Ασφάλειας καθώς απομακρύνουμε τον κίνδυνο επιρροής από την Τουρκία, η οποία φυσικά και καραδοκεί ν’ αρπάξει μια τέτοια ευκαιρία ώστε να εισχωρήσει ακόμη περισσότερο στα Βαλκάνια.

Σίγουρα η συνάντηση του κ. Αποστολάκη με την Ακάρ τραβά τα περισσότερα βλέμματα, συνέβαινε και πριν λίγα χρόνια, όταν και οι δυο κατείχαν τις θέσεις των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα. Όμως το τετ α τετ Αποστολάκη- Σεκερίνσκα έχει πραγματικά ξεχωριστή αξία καθώς η προοπτική συνεργασίας που ανοίγεται είναι τεράστιας γεωπολιτικής αξίας λένε πηγές από το Ελληνικό Πεντάγωνο.

Ο παράγοντας σταθερότητας Ελλάδα στα Βαλκάνια μέσω των κοινών ασκήσεων

Οι ίδιες πηγές συνέχιζαν δείχνοντας την κοινή άσκηση των Βαλκανικών χωρών που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Μεγάλο Πεύκο με τον τίτλο «Salamis Storm 2018» και που πήραν μέρος η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία, σημειώνοντας πως η επόμενη άσκηση, η οποία πιθανότατα θα γίνει στην Ρουμανία, η χώρα μας είναι ικανή να πάρει κοντά της, τις δυνάμεις των Σκοπίων και ν’ αρχίσει η όσμωση που επιθυμεί η Αθήνα ακόμη και στον επίπονο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

  • Στη συγκεκριμένη άσκηση που ομολογουμένως είχε εντυπωσιάσει για τους αυστηρούς χρόνους που κρατήθηκαν, σ’ ένα σενάριο που απαιτούσε ακρίβεια και ευελιξία, οι Έλληνες στρατιωτικοί όχι επειδή ήταν οι οικοδεσπότες, αλλά ουσιαστικά αυτοί καθοδηγούσαν σε κάθε φάση την εξέλιξη, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την τεχνογνωσία που πρέπει να έχουν τα στελέχη των χωρών των Βαλκανίων, τα οποία για παράδειγμα λίγη επαφή έχουν με τις αποβατικές ενέργειες.
  • Άλλωστε η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία εδώ και χρόνια ασκούνται σε πολλούς τομείς και με αμυντικές συνεργασίες που συνεχώς αναβαθμίζονται. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές τις συνεκπαιδεύσεις έχει η Ελλάδα η οποία έχει αναλάβει το έργο, του να μεταλαμπαδεύσει εκείνο που λένε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων «τυποποίηση» σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων, σε επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα και το Πολυεθνικό Στρατηγείο στο Κιλκίς κι εκεί η Ελλάδα μπορεί να δώσει σημαντικά δείγματα εκπαίδευσης σε επίπεδο Νατοϊκό προς στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τώρα θ’ αρχίσουν να δημιουργούνται με ουσιαστική βάση.

Φυσικά, οι ίδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρονταν και σε άλλα που έχουν να κάνουν με την διμερή αμυντική συνεργασία, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η χώρα μας ακόμη και οικονομικά, μιας και πολλά υπάρχουν στις αποθήκες που απλώς παραμένουν εκεί και περιμένουν τη σειρά τους να μετατραπούν σε «scrap metal».

Θα κλειδώσουν στις Βρυξέλλες οι επίσημες επισκέψεις με Τούρκο και Σκοπιανή ΥΠΑΜ;

Στις Βρυξέλλες δεν είναι παράλογο πιθανόν να κλειδώσει και η επίσημη επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστολάκη τόσο στην Άγκυρα αλλά και στα Σκόπια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και πρόσκληση του Έλληνα υπουργού τόσο προς την κα. Σεκερίνσκα, όσο και προς τον Τούρκο ομόλογό του.

  • Πάντως από το απόγευμα της Τρίτης, η Άγκυρα θέλησε να δείξει ποιες είναι οι προθέσεις με τις οποίες πηγαίνει στο ραντεβού Αποστολάκη- Ακάρ, από τη στιγμή που η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, θυμήθηκε κι αυτή με τη σειρά της, τις «Γαλάζιες πατρίδες μας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προσταγές του υπουργού της στην επίσημη ενημέρωση που έκανε.
  • Δεν ήταν τυχαία αυτή η ρητορική λένε αξιόπιστες πηγές καθώς δείχνουν το μήκος κύματος που πρόκειται να κινηθεί η Τουρκική αποστολή στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον Χουλουσί Ακάρ ο οποίος θα επαναλάβει τα γνωστά πως σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μέσω αυτών των δηλώσεων που σαφέστατα αποτελούν προκλητική ρητορική, δεν παύει να φαίνεται η αγωνία της Άγκυρας για το μέλλον της από τη στιγμή που έχει μείνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Πάντως με αυτού του είδους συμπεριφορές, εφόσον συνεχιστούν αντί του κλάδου ελαίας μάλλον ο κος. Ακάρ θα λάβει σαφέστατες κόκκινες γραμμές από τον κο. Αποστολάκη κι αυτό ο Τούρκος υπουργός το έχει αισθανθεί στο παρελθόν πολλάκις…

Ουάσιγκτον και Άγκυρα δεν αλλάζουν τις θέσεις τους για τους S-400: Προς οριστική ρήξη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: