Οι κανονικοί επενδυτές επικράτησαν των hedge funds και αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα




Οι παραδοσιακοί αγοραστές ομολόγων επιστρέφουν στην Ελλάδα. Κατά την δημοπρασία της Τρίτης οι fund managers απέσπασαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των 2,5 δις ευρώ, συγκριτικά με το 37% πριν ένα χρόνο, γράφουν οι Tasos Vossos και John Ainger, στο πρακτορείο Bloomberg.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Real Money Trumps Speculators in Greece’s Euro Bond Sale Return

Το μερίδιο των hedge funds κατρακύλησε στο 11%, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

«Πολλοί μεγάλοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν. Στην αγορά υπάρχει πολύ διαθέσιμο χρήμα», δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής του τμήματος σταθερών αποδόσεων στην Merian Global Investors Ltd,  που επένδυσε μακροπρόθεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Η ανανέωση του ενδιαφέροντος των fund managers για τα ελληνικά ομόλογα  πιθανό να βοηθήσει την ώρα να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, αφού δεν θα εξαρτάται πλέον από τα hedge funds που ζητούν υψηλές αποδόσεις για υψηλούς κινδύνους.

Η Ελλάδα διέθετε ελάχιστες επιλογές, επειδή οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας της στέρησαν την πρόσβαση σε τρισεκατομμύρια δολαρίων, τα οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά επενδυτές σε ομόλογα πρώτης τάξης. Η χώρα, που απέχει έξι σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, δεν έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο. Το πενταετές ομόλογο έχει απόδοση 3,6%, σχεδόν διπλάσια του 1,978% που πλήρωσε πρόσφατα η Πορτογαλία για το δεκαετές ομόλογό της.

«Θεωρούμε εξαιρετικά πιθανό ότι η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από τα επιτόκια αναφοράς και δεν θα διαθέτει μια «φυσιολογική» βάση αγοραστών. Δεν αναμένουμε η χώρα να προχωρήσει σε κανονικές νέες εκδόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.

— Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον ελάχιστο μισθό, αναφέρει το Εuronews σε ανταπόκριση με τίτλο Keine einheitlichen Mindestlöhne in der EU.

Το παράδειγμα της βόρειας Ευρώπης δεν επιτυγχάνεται στην Ελλάδα, για παράδειγμα, παρά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για την αύξηση από 586 σε 650 ευρώ. Ωστόσο, ο ελάχιστος μισθός είναι υψηλότερος από ό, τι στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ευρώπη, ο υψηλότερος κατώτατο μισθός παρατηρείται στο Λουξεμβούργο. Ακολουθεί η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, όπου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 22% την 1η Ιανουαρίου.

Στην Πορτογαλία, έχουν σημειωθεί αρκετές αυξήσεις από το 2015, σήμερα υπάρχει ο ελάχιστος μισθός στα 600 ευρώ. Σημαντικό στο γενικό πλαίσιο: Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως.

Οι επενδυτές δίνουν φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: