Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη από τη Βαρσοβία για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Κατς




Η πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στη Βαρσοβία κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Πολωνία στη διπλωματική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες για το Ολοκαύτωμα, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ο οποίος είπε ότι «πολλοί Πολωνοί» συνεργάστηκαν με τους ναζί.

  • Η αντιπαράθεση, που προκάλεσαν αρχικά πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους Πολωνούς ότι συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα, βάθυνε τη Δευτέρα μετά τα σχόλια του υπουργού του Ίσραελ Κατς, που χαρακτήρισε και αυτός τους Πολωνούς αντισημίτες.

Οι δηλώσεις του Κατς είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της Πολωνίας να αποσυρθεί από μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής χωρών της Κεντρικής Ευρώπης στο Ισραήλ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Ζορζέτ Μοσμπάχερ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Κατς πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, είπε πως το σχόλιο «δικαιολογεί μια συγγνώμη».

Η Μοσμπάχερ είπε πως πιστεύει ότι δυο ισχυροί σύμμαχοι όπως το Ισραήλ και η Πολωνία, «δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν ρητορική αυτού του είδους. Είμαστε πολύ σημαντικοί ο ένας για τον άλλο ώστε να μην μπορούμε να επιλύσουμε τέτοια θέματα».

Η Πολωνία είχε μια από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

  • Πολλοί Πολωνοί εξακολουθούν να αρνούνται να δεχθούν έρευνες που δείχνουν ότι χιλιάδες συμπατριώτες τους συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα εκτός από τους χιλιάδες άλλους που διακινδύνευσαν τις ζωές τους προκειμένου να βοηθήσουν τους Εβραίους.

Ο Κατς είναι μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.

Ο Νετανιάχου, το γραφείο του οποίου ανέφερε πως τα αρχικά του σχόλια είχαν παρερμηνευθεί, αντιμετωπίζει επικρίσεις στο Ισραήλ για την προσπάθειά του, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, να κερδίσει συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη με τίμημα την αναθεώρηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και το κουκούλωμα του αντισημιτισμού.

Είχε ελπίσει επίσης πως η σύνοδος κορυφής του Βίσεγκραντ θα ενίσχυε τα διπλωματικά του διαπιστευτήρια καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται.

  • Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν στη Βαρσοβία για μια διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ, παρερμηνεύθηκαν από την Jerusalem Post, που εξέδωσε διορθωμένο κείμενο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβλι, επίσης μέλος του Λικούντ, δήλωσε σήμερα πως υπήρξαν Πολωνοί που συνεργάστηκαν με τους ναζί και Πολωνοί που έσωσαν Εβραίους.

«Δεν μπορεί να επιρρίπτεται η ευθύνη σε ολόκληρο το πολωνικό έθνος για το Ολοκαύτωμα», είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Reshet Beit . «Η Πολωνία είναι μία από τις πιο φιλικές χώρες προς το Ισραήλ… Η σχέση μας με την Πολωνία αντέχει.»

Δέσμευση Πούτιν για βελτίωση της ζωής των Ρώσων: 19 εκ. άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας

20/02/2019 14:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: