Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε άνδρα για δημοσιοποίηση στοιχείων φορέων HIV στη Σιγκαπούρη




Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για παράνομη κατοχή και μεταφορά κλεμμένων εγγράφων εναντίον του άνδρα που κατηγορείται ότι έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία χιλιάδων φορέων του ιού HIV στη Σιγκαπούρη.

Ο Μίκι Φαρέρα- Μπρουσές απελάθηκε πέρυσι από τη Σιγκαπούρη αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για διάφορα αδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά και απάτη, καθώς κι επειδή είπε ψέματα για το αν έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον ιό HIV.

Τον Ιανουάριο το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι ο Μπρουσές αποκάλυψε στο Διαδίκτυο προσωπικές πληροφορίες –από τα ονόματα και τον αριθμό ταυτότητα ως τις διευθύνσεις—5.400 πολιτών της Σιγκαπούρης που είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV ως τον Ιανουάριο του 2013 και 8.800 αλλοδαπών που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό ως τον Δεκέμβριο του 2011.

«Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο Φαρέρα- Μπρουσές απέκτησε με παράνομο τρόπο και σκόπευε να διανείμει στοιχεία που περιείχαν ευαίσθητες ιατρικές και άλλες πληροφορίες», επεσήμανε η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας του Κεντάκι σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή.

«Όσο ζούσε στην ανατολική περιφέρεια του Κεντάκι ο Φαρέρα- Μπρουσές έστειλε από το μέιλ του συνδέσμους με τα στοιχεία αυτά σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Επίσης έστειλε μέιλ με συνδέσμους σε πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σιγκαπούρης», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης δημιούργησε το 1985 μια βάση δεδομένων στην οποία περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Σε αυτή περιέχονται τα ονόματα και οι διευθύνσεις 14.200 ανθρώπων, τα οποία, σύμφωνα με τις αρχές, διέρρευσαν νωρίτερα φέτος.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης κατηγόρησε για τη διαρροή τον Μπρουσές, έναν Αμερικανό πολίτη ο οποίος μετακόμισε στη χώρα το 2008. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπρουσές κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων με τα άτομα που έχουν προβληθεί από HIV μέσω του γιατρού συντρόφου του Λερ Τεκ Σιάνγκ.

Ο Μπρουσές είναι φορέας του HIV κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσε νομίμως να εργαστεί στη Σιγκαπούρη. Το 2017 καταδικάστηκε για απάτη επειδή χρησιμοποίησε δείγμα από το αίμα του Λερ προκειμένου να περάσει το απαραίτητο τεστ για τον ιό HIV για να εργαστεί. Αφού εξέτισε την ποινή του απελάθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Μπρουσές αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στη διαρροή και σε μια σειρά από οργισμένες αναρτήσεις στο Facebook έχει καταγγείλει, μεταξύ άλλων, ότι κάποιο άλλο πρόσωπο ευθύνεται για τη διαρροή, ότι τον κακοποίησε η αστυνομία, ότι μολύνθηκε από τον ιό HIV όσο ήταν στη φυλακή και ότι του αρνήθηκαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Κατηγόρησε μάλιστα τις αρχές της Σιγκαπούρης, όπου οι σχέσεις μεταξύ ανδρών είναι παράνομες, ότι χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων με τους φορείς του HIV για να παρακολουθεί τους ομοφυλόφιλους.

23/02/2019 09:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

Ο Μπασίρ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν: Διέλυσε την κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: