Οι Δημοκρατικοί ενεργοποιούν την κοινοβουλευτική εποπτεία για την κυβέρνηση Τραμπ




Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αρχίζουν την διεξαγωγή κοινοβουλευτικής εποπτείας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις πολιτικές που υλοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως επίσης και στο ενδεχόμενο να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, μεταδίδει το ABC News.

Η άσκηση της έναρξης της εποπτείας καθυστέρησε από την μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για 35 ημέρες, ενώ στο μεταξύ άρχισαν οι δικομματικές διαπραγματεύσεις για την χρηματοδότηση της συνοριακής ασφάλειας.

Αρκετές από τις νέες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που συγκροτήθηκαν θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες ακροάσεις για την άσκηση της εποπτείας, μέσα στην εβδομάδα. Άλλες επιτροπές προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση ακροάσεων με την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων γύρω από ζητήματα των ακροάσεων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την διάθεση εγγράφων. Η δύσκολη κατάσταση που προκλήθηκε από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, οδήγησε μερικούς Δημοκρατικούς σε σκέψεις για τις εκδόσεις των πρώτων κλήσεων προς κατάθεση.

Η ανάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, προδιαγράφει το νέο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου, κι ενώ έχουν συμπληρωθεί δύο και πλέον χρόνο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του σημερινού προέδρου.

“Υπάρχει μία πολιτική στρατηγική πρόκλησης προβλημάτων κι αναταραχής,” δήλωσε στο ABC News ο Δημοκρατικός Τζοακουίν Κάστρο που εκλέγεται στο Τέξας και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ αναμένεται να καταθέσει μεθαύριο, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων κι αφού ήρθε σε πολιτική διαμάχη με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με την ακρόασή του, την περίοδο της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Τζέρι Νάντλερ πρόεδρος της επιτροπής, τον απείλησε με το ενδεχόμενο μιας αναγκαστικής κατάθεσής του.

Άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ περιφρόνησαν τα αρχικά αιτήματα των Δημοκρατικών για την εμφάνισή τους ενώπιον επιτροπών που είχαν σχετική δικαιοδοσία εποπτείας και προκειμένου να καταθέσουν για τις συνέπειες που είχε το shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην λειτουργία του κράτους, αλλά και στην προσφορά των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι ακροάσεις μερικών υπουργών, όπως του υπουργού Οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν ήταν επεισοδιακές. Ο ίδιος κλήθηκε να ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών τα μέλη του Κογκρέσου για την απόφαση του υπουργείου του να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά των εταιριών που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ωστόσο, ο Μνούτσιν προκάλεσε των εκνευρισμό των βουλευτών, καθώς αντίθετες προς την χαλάρωση των κυρώσεων ήταν οι πλειοψηφίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία.

Τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του Μνούτσιν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Δημοκρατικών, ενώ ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα αιτήματα των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να προσκομίσει νέα έγγραφα με πληροφορίες για την υπόθεση Ντεριπάσκα.

“Τα μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο διορισμός τους έχει επικυρωθεί νομοθετικά και είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους απέναντι στα νομοθετικά σώματα,” δήλωσε στο ABC News ο Δημοκρατικός Γκέι Κόνολι που εκλέγεται στην Βιρτζίνια και είναι υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Άλλοι υπουργοί όπως, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν ήρθαν σε πολιτική σύγκρουση με υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών κατά τις πρώτες εβδομάδες των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον από το Μισισίπι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση κλήσης, προκειμένου να αναγκάζει την Νίλσεν να καταθέσει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος γνωρίζει τους περιορισμούς μιας επιθετικής προσέγγισης στο ζήτημα αυτό.

“Είναι ένα επίμαχο σημείο, από νομοθετικό επίπεδο. Αλλά, όταν υπάρχει άρνηση από κάποιον να μιλήσει σε προέδρους επιτροπών κι άλλα ζητήματα, τότε, νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια,” δήλωσε ο ίδιος.

Την Δευτέρα, ο Τόμσον μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Ρότζερς που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην ίδια επιτροπή, ανακοίνωσαν μία συμφωνία με τη Νίλσεν, ώστε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Νομικό Γραφείο του Λευκού Οίκου δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση επίσημων οδηγιών προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι νομικοί του Λευκού Οίκου συνεργάζονται στενά με τους δικηγόρους σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα αιτήματα του Κογκρέσου, είτε πρόκειται για καταθέσεις, είτε για την διάθεση εγγράφων.

Αδιάβαστος ο Τραμπ, λένε οι Δημοκρατικοί, για τη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης

06/02/2019 10:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: