Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία: Μετά τον Απρίλιο το ταξίδι Ερντογάν στην Θεσσαλονίκη




Μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να λάβει απόφαση για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα την Τρίτη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι και πως «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ανάπτυξη των σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό”. “Συμφώνησαν να ξεκινήσουν συστηματικές διαπραγματεύσεις για να πάρουν απτά αποτελέσματα”, ανέφερε.

Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ανέφερε “πως αν ληφθεί τέτοια απόφαση, αυτή μόνο από τον Πρόεδρο Ερντογάν μπορεί να ληφθεί”.

Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, είπε ότι «καταρχήν θα γίνουν σε επίπεδο γενικών γραμματέων των Υπουργών Εξωτερικών και των αναπληρωτών Υπουργών. Αλλά και οι Υπουργοί Άμυνας θα συναντηθούν για το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αργότερα οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Έπειτα από το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο, θα ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές», ανέφερε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι ημερομηνία για την 5η σύνοδο της Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη δεν καθορίστηκε. «Ο κ. Ερντογάν έδειξε τον Απρίλιο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν προλαβαίνουμε μέχρι τότε. Υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε.

ΚΥΠΕ
07/02/2019 18:26

Με 153 βουλευτές πάει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο: Χαμηλοί τόνοι στην Επιτροπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: