Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποτελεί έμπνευση για τους νεώτερους στα μόλις 20 του χρόνια




Ήταν Τετάρτη, κάτω από τον αστερισμό του Λέοντα. Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπιλ Κλίντον. Οι Αμερικάνοι άκουγαν το «The Boy Is Mine» από τις Brandy & Monica. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το «No Matter What» από τους Ιρλανδούς Boyzone ήταν στα top 5 hits. Οι «καπνισμένες κάνες», σε σκηνοθεσία Guy Ritchie, ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες που κυκλοφόρησαν το 1998, ενώ το «Coast Road» της Μπάρμπαρα Ντελίνσκι, από τα πιο δημοφιλή βιβλία. Σε όσους άρεσαν τα βιντεοπαιχνίδια, έπαιζαν 1080 ° Snowboarding ή Extreme-G 2, ενώ οι Γάλλοι πανηγύριζαν ακόμα την κατάκτηση του πρώτου τους Μουντιάλ.

Εκείνη την ημέρα, 224η του χρόνου, γεννιόταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Είκοσι χρόνια μετά όλοι μιλάνε γι΄ αυτόν…

  • Ο 20χρονος, πλέον, Έλληνας πρωταθλητής του τένις, γιος του Απόστολου, ο οποίος είναι ο προπονητής του και της Τζούλιας, που ήταν κορυφαία Σοβιετική τενίστρια στην δεκαετία του 1980, επίσης προπονήτρια, υποχρέωσε, με την διαδρομή, τα κατορθώματά του, αλλά και την στάση ζωής, αθλητές, παράγοντες αλλά και τις κορυφαίες εφημερίδες στον κόσμο, σε αναφορές θαυμασμού. Τους «ανάγκασε» να γράψουν τίτλους στα ελληνικά και να υπογραμμίσουν με βεβαιότητα πως πρόκειται «για το πρόσωπο της επόμενης γενιάς του τένις». Και κυρίως είναι έμπνευση για τα νέα παιδιά.

Όχι τυχαία, όχι άδικα. Είναι ο νεότερος παίκτης στο top 20 της ATP, ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τίτλο ATP στο Στοκχόλμη. Στο πρόσφατο Australian Open, σταμάτησε στα ημιτελικά, υποκύπτοντας στην πίεση και στην ανωτερότητα του Ράφαελ Ναδάλ.

Όμως αρκεί να σκεφτεί κάποιος, ότι στο ξεκίνημα του κορυφαίου τουρνουά, δεν είχε κερδίσει ούτε αγώνα και έφυγε από τη Μελβούρνη, με πέντε νίκες, ανάμεσα τους και αυτή απέναντι στο ίνδαλμά του, «βασιλιά» του τένις, Ρότζερ Φέντερερ.

Ξέρει καλά και εκείνος ότι από τις ήττες μαθαίνεις: «Ελπίζω αυτή η ήττα να με βοηθήσει. Αυτό το τουρνουά, έδωσε άλλη διάσταση στην καριέρα μου. Η νίκη επί του Φέντερερ, άλλαξε την εμφάνισή μου στον κόσμο», είπε. Και έτσι πραγματικά είναι.

«Εχει την εμφάνιση του Μπόργκ, την ανταγωνιστική φύση του Αντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ», Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βρετανός πρώην αθλητής του τένις, Γκρεγκ Ρουντέσκι σημείωσε σε σχόλιό του στο SkySpors.

Ο ίδιος πάντως προτιμά να περιγράφει τον εαυτό του ως «εξερευνητής του κόσμου» και «αφηρημένος φωτογράφος».

  • Πραγματικά χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι δεν πρόκειται καθόλου για τον τυπικό αθλητή. «To τένις είναι σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο στη ζωή. Όλοι έχουμε κι άλλα ταλέντα, τα οποία δεν πρέπει να αφήνουμε», λέει ο ίδιος.

Οι αναρτήσεις στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, με φράσεις από Σωκράτη, Αριστοτέλη, Όμηρο αλλά και τον Ιούλιο Καίσαρα, δημιουργούν καχυποψία σε πολλούς από τους συνομηλίκους του. Είναι σίγουρα λίγο διαφορετικός. Οταν πολλοί από τους συγχρόνους του «ξοδεύουν» τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας παιχνίδια στην τηλεόραση, εκείνος δείχνει περισσότερο ευτυχισμένος συζητώντας το πάθος του για την φωτογραφία, και κάνοντας ταξίδια.

  • «Είναι σημαντικό για εμένα να έχω χόμπι, να είμαι στον δικό μου κόσμο. Διαφορετικά θα ήμουν τρελός», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Telegraph», όπου μάλιστα δεν δίστασε να απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι, πιθανότατα να είναι συγγενής του Σωκράτη!

Κρατάει σημειωματάριο, καταγράφοντας κάθε τι σημαντικό, έχει κανάλι στο YouTube, το δικό του ταξιδιωτικό blog, που του επιτρέπει να μιλάει σε μια κάμερα χωρίς ανθρώπους, ασχολείται με τη φωτογραφία, ελπίζοντας κάποια ημέρα να γίνει η δεύτερη δουλειά του, επιλέγει μοναχικά ταξίδια (πέρυσι πήγε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους), προσπαθώντας να «πλησιάσω στην ψυχή μου», όπως ο ίδιος λέει.

  • Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και ανήσυχος, είναι πρεσβευτής της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», με στόχο να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Ζήτησε από τον πατέρα του, Απόστολο, τη δημιουργία ενός ιδρύματος, ενώ έκανε εκστρατεία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να βρει έναν τρόπο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο.

Για τους Ισπανούς, που βεβαίως πανηγύρισαν τη νίκη του Ναδάλ, είναι «το μαργαριτάρι που επιβίωσε στο Αιγαίο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι 20 ετών αλλά θα μπορούσε να πει ότι είναι …τριών», θυμίζοντας ότι το 2015 σχεδόν πνίγηκε στο νησί της Κρήτης και εκεί ήταν που ξαναγεννήθηκε.

«Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα ήταν δύσκολη. Εμείς πήγαμε στη θάλασσα με τους φίλους, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για κολύμπι. Αρχισα να πίνω νερό. Πνιγόμουν. Ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου ένιωσα ότι είχα πεθάνει, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί», θυμάται ο Τσιτσιπάς.

  • Οι γονείς του, η οικογένειά του, πάντα δίπλα του. «Ίσως χρειάζεται λίγο να βρει την προσωπική ευτυχία του, γιατί είναι ακόμα μόνος του. Είναι καλό με κάποιον τρόπο, αλλά όταν ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο στη ζωή σου, αυτό σου δίνει μια μικρή ώθηση από κάθε άποψη, εξερευνάς τον εαυτό σου ως προσωπικότητα, κάνεις βαθύτερες σκέψεις, σε βαθύτερες έννοιες και γίνεσαι σοφότερος άνθρωπος στη διαδικασία», λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Τζούλια.

Εκείνος, επίσης δεν ξεχνά, τον αγαπημένο παιδικό του γιατρό και φίλο Θωμά Χριστίδη, ο οποίος πέθανε το 2017. «Ήταν ο γιατρός μου από την ηλικία των 10 ετών για οκτώ χρόνια, με βοήθησε πολύ και εξακολουθώ να είμαι λυπημένος που δεν είναι μαζί μας. Με ώθησε να πάω καλύτερα, ήταν ο μεγαλύτερος μου οπαδός, πάντα φώναζε για εμένα, με παρακολουθούσε στην τηλεόραση, στο τένις club. Με βοήθησε αφιλοκερδώς και ήταν πάντα κοντά όταν τον χρειαζόμουν γι ‘αυτό ήταν σαν ένας δεύτερος πατέρα για εμένα», τονίζει ο Έλληνας τενίστας.

Με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να κουβαλά ο κόσμος του αθλητισμού, έχει τη δύναμη να χαρίζει μοναδικές στιγμές. Και μαζί, μερικές φορές, να δίνει την ψευδαίσθηση της αίσθησης της νίκης σε όλους. Όχι μονάχα σε αυτόν που αγωνίζεται, αλλά και σε εκείνους που τον αποθεώνουν.

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι μιλούν γι ‘αυτόν στους δρόμους, σχεδόν σαν να ήταν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορεί να μην έχει ακόμα τίτλους Grand Slam, αλλά στον κόσμο του τένις, όχι στην χώρα μας αλλά στον κόσμο, ξέρουν ήδη, ότι με επιμονή, αφοσίωση και πάθος, έχει ανοίξει την πόρτα σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, που οδηγεί στην κορυφή.

«Αντίπαλός» του ο χρόνος. Και είναι μόλις 20 ετών. Ή μήπως …τριών…;

 

Kορυφαίος σκόρερ στα πρωταθλήματα της Ευρώπης ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, Μέσι

07/02/2019 10:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: